Anca Parghel, suferinţa unei artiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscuta cântăreaţă de jazz a fost internată de urgenţă, joi, la Spitalul Elias, în stare gravă. Anca Parghel a fost diagnosticată cu cancer ovarian în luna iunie. Potrivit apropiaţilor, artista se simte mai bine, deşi starea sa este încă destul de gravă.

Boala de care suferă artista, o formă de cancer ovarian, s-a extins şi a afectat mai multe organe.

„A fost dusă la spital în stare de inconştienţă. Totul s-a întâmplat brusc: a făcut o criză şi, din câte am înţeles, mai multe organe au fost afectate de boală, mai mult decât se ştia.

Cu doar câteva zile înainte se simţea bine, urma tratamentul...”, a declarat pentru „Adevărul” Andrei David, un apropiat al artistei şi Communication Manager al casei de producţie Fly Records, cu care Anca Parghel colaborează.

Ieri la prânz, starea cântăreţei se îmbunătaţise puţin. „Am vorbit cu Tudor şi Ciprian, fiii ei, şi mi-au spus că este conştientă. Starea ei este mai bună acum decât în momentul internării. Cu moralul, surprinzător, stă bine, deşi este conştientă de gravitatea situaţiei. Însă, a fost întotdeauna o luptătoare”, adaugă Andrei David.

A înregistrat un nou album

Recidiva bolii ar putea fi explicată şi prin faptul că artista a muncit mai mult în ultima vreme, chiar dacă urma un tratament.
„Anca a fost un caz privilegiat, a avut loc acel teledon, s-au strâns bani şi a urmat un tratament în străinătate. E surprinzător că boala a revenit. În ultima vreme a muncit, a înregistrat un album de colinde, a avut şi câteva cântări”, explică David.

Fiii - deprimaţi, medicii – îngrijoraţi

Acesta mai spune că, pentru moment, familia, foarte afectată de această situaţie, preferă să nu facă niciun comentariu.
„Prognosticul medicilor nu este bun, deşi nouă ne place să ne gândim că e rezervat. Tudor şi Ciprian sunt deprimaţi, insă sunt la spital, alături de ea, iar lucrul acesta o ajută foarte mult. Nu vrea ca lumea să o vadă în starea aceasta şi preferă să aibă alături doar familia”, mai spune Andrei David.

Anca Parghel este internată în Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgenţă „Elias“. Potrivit Mediafax, ieri dimineaţă pronosticul medicilor era „sever“, din cauza unor complicaţii a afecţiunii cronice de care suferă artista.

Muzică la superlativ

Anca Parghel s-a născut la Câmpulung Moldovenesc, pe 16 septembrie 1957. A terminat Liceul de Muzică din Iaşi şi a urmat Conservatorul.

A predat canto, pian şi improvizaţie la Liceul de Muzică din Suceava, în Bucureşti la Conservator, în Belgia, în Germania, în Marea Britanie şi în Republica Moldova.

Festivaluri internaţionale

Din 1984 a participat la marile festivaluri de jazz ale lumii (Nurenberg, Leipzig, Varşovia, Viena, München, Bratislava).

A cântat alături de muzicieni români ca Johnny Răducanu şi Mircea Tiberian, dar şi cu nume celebre din jazz-ul mondial.

De-a lungul carierei a lansat mai multe albume, printre care “Tinerii dansează” (Electrecord, 1986), „Magic Bird”, cu Mircea Tiberian (Electrecord, 1988),” Jazz, My Secret Soul” (Intercont Music, 1994), „Midnight Prayer” (Intercont Music, 1996), „Primal Sound” (Acoustic Music, 1999).

Activitate la catedră în belgia

Stabilită pentru o perioadă în Belgia, şi-a continuat activitatea la catedră, ca profesor de jazz vocal, însă nu a stat departe de scenă.

A cântat în Belgia, Germania şi Olanda alături de fiii săi - Ciprian Parghel (bass) şi Tudor Parghel (tobe) - şi de alţi instrumentişti. Single-ul “Brasil”, la care a colaborat cu Fly Project şi Tom Boxer, a dominat topurile din ţară şi din străinătate. 

Solidaritate de breaslă

Vestea că Anca Parghel a fost diagnosticată cu cancer ovarian (după ce, în urmă cu 14 ani luptase cu cancerul la sân) a declanşat un val spontan de solidaritate, atât în rândul colegilor de breaslă, cât şi în rândul oamenilor simpli.

Peste 80 de artişti şi 30 de personalităţi au participat pe 10 iulie la teledonul „Viaţa învinge” organizat de Romantica, alături de Societatea Română de Radiodifuziune şi de Radio România Actualităţi.

Teledonul, prezentat de Claudiu Mirică şi Ioana Oprea, a avut ca rezultat strângerea sumei de 50.000 de euro, necesară pentru un tratament la o clinică din Viena, pe care artista l-a şi urmat.

Printre cei care au cântat la teledon pentru a strânge fonduri pentru artistă se numără Damian&Brothers, Alin Oprea, Delia şi Matteo, Anda Adam, Pepe, Analia Selis, Alex, Doina Spătaru, Adrian Daminescu, Benone Sinulescu, Gabriel Cotabiţă şi Marcel Pavel.

La auzul veştii că Anca Parghel se află din nou internată în spital, artiştii şi cei care au susţinut-o de-a lungul timpului i-au fost încă o dată aproape.

Artiştii îi sunt alături

„Eu vreau să împrumut puţin din spiritul ei optimist. Ea a depăşit acest moment cu ajutorul credinţei, şi cu acelaşi ajutor va merge şi mai departe. Mulţi îi sunt alături, în special artiştii”, a declarat Claudiu Mirică, cel care a prezentat teledonul.

„Nu ne-am cunoscut niciodată personal. O respect foarte mult ca artistă şi respect tot ceea ce face. Trebuie să aibă încredere în şansele ei şi în Dumnezeu. Familia, toţi artiştii şi publicul o iubesc foarte mult”, spune Damian Drăghici.

Diagnostic sever


Potrivit medicului oncolog Dana Stănculeanu, de la Institutul de Oncologie Bucureşti, diagnosticul artistei Anca Parghel este unul grav, care poate provoca decesul.

“Nu cunosc detalii în legătură cu fişa medicală sau cu tratamentul pe care l-a urmat, însă dacă acum se află la Terapie Intensivă, este foarte probabil să fi suferit o decompensare hepatică (n.r.  - situaţie în care ficatul este afectat şi nu mai funcţionează normal).

image

Cu moralul stă bine, deşi e conştientă de gravitatea situaţiei

image


Andrei David
apropiat al artistei

image

Trebuie să aibă încredere în şansele ei şi în Dumnezeu

image


Damian Drăghici
muzician

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite