VIDEO Ali Campbell, fost solist UB40: „Internetul e o grămadă de rahat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ali Campbell   a vizitat  România pentru a treia oară
Ali Campbell a vizitat România pentru a treia oară

Cântăreţul britanic Ali Campbell (52 de ani), fost solist al trupei UB40, crede că reţeaua mondială www a „omorât“ muzica, radioul şi ziarele. Campbell a părăsit trupa UB40 după 28 de ani de activitate, în 2008. A lansat trei albume pe cont propriu şi a plecat în turnee, oprindu-se ieri cu un show în România.

„Adevărul": Câte concerte caritabile aţi susţinut în cariera dumneavoastră?

Ali Campbell: Cred că sute. Nu am vorbit niciodată conştient despre concerte caritabile şi nu sunt afiliat unei singure cauze sau organizaţii, aşa cum n-am fost niciodată afiliat unui partid politic. Dacă sunt rugat să fac ceva şi dacă este posibil o voi face.

Când aţi  de­ve­nit muzician de succes, v-aţi gândit să faceţi ceva pentru a-i ajuta pe ceilalţi?

Când eram tineri, eram şomeri din Anglia. Eram ostracizaţi. Primul lucru pe care l-am făcut, când am pus bazele formaţiei, am numit-o UB40, de la cardul de şomer (unemployment benefit - n.r.). Oricine care avea cardul ăsta putea intra la concertele noastre gratis. Apoi toată lumea a început să facă asta.
 
Este România văzută negativ în Marea Britanie?

Cred că singurul lucru negativ despre care ştim este partea cu copiii orfani sau săraci. Mai ştim şi că aţi trecut printr-o Revoluţie şi l-aţi împuşcat pe tip... şi pe doamna lui. Am văzut asta la TV.

Vă deranjează să fiţi în continuare asociat cu formaţia UB40, pe care aţi părăsit-o acum trei ani?

Am făcut parte din istoria trupei timp de 28, aproape 29 de ani, am muncit pentru a transforma UB40
într-un brand. N-am crezut că voi părăsi trupa pe care am fon­dat-o. Dar când am părăsit-o, ştiam, inevitabil, că oamenii vor vorbi despre mine când e vorba de UB40. După 24 de albume - la care am compus toate piesele, deşi nu neapărat toate versurile - sunt mândru de munca mea.

V-aţi gândit să fondaţi o trupă cu cei opt copii?

Da. Dar copiii mei - iubesc toţi reggae - sunt interesaţi şi de alte genuri de muzică, precum urbană sau rap. Toţi au propriile lor proiecte şi nu cred că ar fi interesaţi să fie într-un grup.

Sunt talentaţi?

Da, toţi sunt foarte talentaţi. Toţi sunt cântăreţi buni, dansatori buni. Jack şi Kaya îşi doresc amândoi o carieră muzicală. Jack e DJ şi rapper. Iar Kaya cântă cu vocea şi la chitara acustică. Cel mai mare fiu al meu, Ali, face muzică mix-mash (combinaţii de diverse piese şi genuri - n.r.). În ciuda talentului lor, nu i-aş sfătui să intre în muzică în această perioadă. Internetul a distrus CD-ul. Cu UB40 vindeam atât de multe CD-uri, încât ne puteam finanţa concertele şi turneele. Acum nu mai sunt vânzări atât de bune şi mai poţi câştiga o pâine doar cântând live. Cred că în vreo doi ani o să apară formate noi de piese, care nu mai pot fi piratate, şi atunci vânzările îşi vor reveni. Radiourile mor din cauza internetului, ziarele la fel, CD-urile au murit deja din cauza internetului.

Aţi descoperit vreo parte pozitivă a internetului?

Nu. Pur şi simplu cred că internetul e ceva neplăcut, intruziv şi oribil. O grămadă de rahat. Cred că dacă ne uităm cu atenţie la ce este, de fapt - un fişet unde sunt stocate date - e util dacă vrei să cauţi ceva. De ce oamenii ar vrea să se joace cu un fişet, nu înţeleg. Dependenţa de telefoane, de laptopuri... Refuz să le folosesc, pentru că oamenii care le folosesc sunt absorbiţi în ele şi nu mai fac altceva niciodată.

Concert caritabil

Show-ul lui Ali Campbell la Bucureşti a fost unul în scop caritabil, organizat de Fundaţia FARA, care se ocupă de copiii defavorizaţi. Reprezentanta fundaţiei, Jane Nicholson, a spus că organizaţia a împlinit 20 de ani de activitate în România. Patronii ei sunt Prinţul Charles de Wales, Nicole Kidman şi Prinţesa Marina Sturdza. Până acum, 5 milioane de lire sterline au ajutat copiii din România, dintre care 90% au provenit din Marea Britanie.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite