Alexandru Ciucu: „Continui tradiţia începută de bunica, în 1939“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul lunii februarie, designerul Alexandru Ciucu, unul dintre furnizorii Casei Regale a României, va testa piaţa internaţională cu o prezentare la Monte Carlo.

Colecţia „L'Homme. Roi 2012" pe care Alexandru Ciucu o va prezenta la Monaco  este „sută la sută românească", de inspiraţie aristocratică, cu accente şic moderniste. Designerul spune că priveşte evenimentul şi ca pe o mândrie personală, pentru că „putem arăta şi o altă faţă a românilor, atât de blamaţi în presa de afară".

„Adevărul": Pe 28 februarie îţi vei lansa noua colecţie într-un loc celebru, la Hotel de Paris din Monaco, în prezenţa unor membri ai Casei Regale din Monaco. Cum ai reuşit să ajungi acolo şi care sunt „artificiile" cu care crezi că vei impresiona?

Alexandru Ciucu: Datorez în mare măsură oportunitatea de a-mi expune colecţia la Monte Carlo Casei Regale din România, care a binevoit să-mi acorde Înaltul Său Patronaj pentru această prezentare şi care, de asemenea, mi-a facilitat contactul cu anumite persoane din elita monegască. Nu pot spune că am un artificiu anume cu care să impresionez în această încercare de a depăşi graniţele României. Cred însă că acolo, cât şi aici, oamenii îşi doresc haine de o calitate ireproşabilă, iar eu asta ştiu să fac. Mă aştept să fie puţin mai exigenţi, dar sunt pregătit pentru acest lucru. Este o prezentare monobrand, cu alte cuvinte va fi prezentată o singură colecţie, „L'Homme. Roi 2012", care va fi ulterior expusă pentru două săptămâni la sediul Maison de L'Amerique Latin du Monaco, pentru cei care nu vor putea ajunge în seara prezentării sau pentru cei care vor fi interesaţi să comande vreun model din colecţie.

Ce anume ne propune colecţia cu un titlu atât de „maiestuos"?

Colecţia se numeşte „L'Homme. Roi" şi este de inspiraţie aristocratică, cu accente şic moderniste. Este dedicată Bărbatului Rege, bărbatului învingător, bărbatului cu atitudine, care ştie să obţină în viaţă ceea ce îşi doreşte, rămânând în acelaşi timp un gentleman.

Pe podium vor urca şi manechini străini?

Va fi o prezentare sută la sută românească, vom deplasa la Monaco o echipă de 30 de persoane compusă din manechini, make-up artist, hair-stylist, cameramani, fotografi, presă şi ­staff. Am avut ocazia să iau manechini de afară şi mi-am dat seama că cei români, cu care lucram, erau mult mai experimentaţi, aşa că am decis să lucrez cu ei. La urma urmei este şi o mândrie că putem să organizăm acest eveniment integral românesc la Monaco, arătând astfel şi o altă faţă a românilor, atât de blamaţi în presa de afară.

Ce ar trebui să îmbrace femeia care merge alături de „bărbatul rege"?

Înainte de a alege ce să îmbrace o astfel de femeie, mă gândesc la atitudinea pe care ar trebui să o aibă lângă un astfel de bărbat pentru că, indiferent cât de scump sau armonios s-ar îmbrăca cineva, atitudinea este cea care înnobilează, de fapt, ţinuta. În cazul nostru, atitudinea trebuie să fie de regină.

Este rentabil să fii designer de haine premium în România?

Este la fel de rentabil pe cât este de rentabil să faci orice afacere în care pui suflet, pasiune şi energie. O afacere este ca şi un copil, dacă îi dai dragoste şi timp, mai târziu te va răsplăti.

Dacă nu ai mai putea practica această meserie, te-ai apuca de...?

Dacă nu aş mai putea face această meserie, m-aş apuca negreşit să fac film. Îmi plac poveştile şi îmi place să înflăcărez inimile oamenilor. Cred că filmul reuşeşte cel mai bine să te treacă prin râs şi lacrimi şi câte alte emoţii în doar o oră şi jumătate.

În 1999 a luat naştere brandul Tata & fiul. Care a fost cel mai dificil moment al carierei tale?

Cea mai dificilă etapă atât în cazul brandului Tata & fiul, cât şi al brandului Alexandru Ciucu, a fost înainte de a începe, până am reuşit să conştientizez oportunitatea pe care o aveam în ambele cazuri de a intra pe piaţă cu un produs de foarte bună calitate, făcut în totalitate în România, într-un moment în care ţara era bântuită de tot felul de mărfuri de import de o calitate îndoielnică.

De ce îmbrăcăminte pentru bărbaţi în exclusivitate?

În familia noastră, costumul bărbătesc este o tradiţie pe care a început-o bunica mea în 1939, a ­continuat-o tatăl meu şi acum eu. Prin urmare, pot spune că eu nu fac decât să continui şi să dezvolt un drum şi o tradiţie care îmi sunt dragi şi pe care le ştiu cel mai bine. Nu exclud însă posibilitatea ca, la un moment dat, să încerc să creez, măcar din curiozitate, şi o colecţie pentru doamne.

Ţi-aminteşti primul costum creat de tine? Care este povestea lui?

A fost un costum clasic, gri antracit, făcut pentru un om de afaceri din Braşov. Cred că domnul respectiv avea aproape 150 de kilograme şi ţin minte că am dus multă muncă de lămurire pentru a-l convinge să folosim o căptuşeală grena de contrast, în loc de una gri clasică. Până la urmă a acceptat, iar astăzi nici nu mai concepe să-şi facă un costum fără căptuşeală „nebună", cum îi spune el.

Care sunt cel mai des întâlnite greşeli vestimentare la bărbaţii din România?

Printre cele mai frecvente derapaje vestimentare masculine pot aminti alegerea greşită a mărimii sacoului, nerespectarea sau neadaptarea ţinutei la dresscode-ul cerut în anumite circumstanţe şi lipsa grijii pentru aspectul pantofilor.

Care sunt cei mai eleganţi bărbaţi după părerea ta?

Italienii.

"Dacă nu aş mai putea face această meserie, m-aş apuca negreşit să fac film. Îmi plac poveştile şi îmi place să înflăcărez inimile oamenilor.''

"Nu exclud posibilitatea ca, la un moment dat, să încerc să creez, măcar din curiozitate, şi o colecţie pentru doamne.''

Este căsătorit cu Alina Sorescu

După ce a lansat brandul Tata & fiul (în 1999), Alexandru Ciucu a deschis, în iulie 2006, atelierul care îi poartă numele, un atelier exclusivit prin design, calitatea materialelor şi a croielilor. Din 2010, a devenit furnizor oficial al Casei Regale din România. Alexandru Ciucu se ocupă de ţinutele Maiestăţii Sale Regale Regele Mihai I al României şi ale Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. Din septembrie 2010, este căsătorit cu cântăreaţa Alina Sorescu.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite