Alăptatul extrem naşte controverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alăptarea
Alăptarea

Ultima ediţie a revistei americane „TIME“ a stârnit indignare şi dezbateri aprinse.  Femeia care apare pe copertă alăptându-şi copilul de 4 ani a fost criticată şi chiar ameninţată.

Tema principală a ultimului număr al revistei „TIME", care va apărea pe 21 mai, este aşa numitul „attachment parenting", un mod de creştere a copilului bazat pe alăptarea pruncului până la vârste mari şi dormitul cu el în pat.

Protagonista copertei este Lynne Grumet (26 de ani), din Los Angeles, SUA. În articolul de fond, intitulat „Are you mom enough?" (Eşti mamă îndeajuns?), tânăra susţine că felul în care-şi îngrijeşte copilul este „foarte normal din punct de vedere biologic". Iar ca răspuns la numeroasele critici pe care le-a primit, Lynne a declarat că mama ei a alăptat-o până la vârsta de 6 ani.  

Jignite şi ironizate

Imediat după ce au răspândit pe internet coperta, editorii de la „TIME" au fost acuzaţi că, publicând imagini cu femei care alăptează, nu intenţionează altceva decât să şocheze publicul şi, astfel, să vândă cât mai multe exemplare ale revistei. Drept urmare, mai multe magazine din SUA au anunţat că nu vor expune publicaţia din cauza copertei.

De asemenea, pe forumurile care găzduiesc dezbateri ­despre creşterea copilului, Lynne Grumet şi alte două femei care apar în interiorul revistei în ipostaze asemănătoare sunt jignite şi ironizate. „E grotesc!", „De-a dreptul scârbos" sau „Până şi o vacă ştie când ­să-şi înţarce copiii" au fost doar câteva dintre sutele de reacţii negative de pe internet. 

image

Lynne a primit mesaje de la mai multe persoane neidentificate care au ameninţat-o că o vor reclama la serviciile sociale de profil pentru a-i lua copilul din creştere. „Unii au interpretat gestul meu ca fiind o agresiune sexuală. Sunt atât de ignoranţi, încât nici nu mă pot supăra pe ei", a declarat Lynne Grumet în presa americană. Adeptele filosofiei „atachment parenting" îşi alăptează copiii până la vârste de 4-6 ani, deşi medicii pediatri ­recomandă alăptarea până la cel mult 2 ani. 

Ce înseamnă „attachment parenting"

„Attachment parenting" este un mod de creştere a copilului patentat de medicul pediatru american William Sears. Potrivit teoriei lui Sears, în timpul primilor ani de viaţă, copilul dezvoltă o legătură emoţională profundă şi îndelungată cu persoana care-l îngrijeşte. În acest sens, medicul recomandă alăptarea pruncului până la vârste mari şi contactul fizic prelungit, inclusiv dormitul alături de bebeluş.  Deşi a câştigat o mulţime de adepţi în rândul mamelor, efectele pozitive ale filosofiei „ atachment parenting" nu au fost demonstrate ştiinţific.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite