Suplimentele cu zinc, recomandate în caz de pneumonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suplimentele cu zinc îmbunătăţesc imunitatea şi scurtează durata penumoniei
Suplimentele cu zinc îmbunătăţesc imunitatea şi scurtează durata penumoniei

Zincul poate tripla şansele de supravieţuire ale persoanelor care au penumonie şi, mai mult decât atât, scurtează durata bolii, arată un studiu recent, realizat la Universitatea Kampala din Uganda.

Potrivit cercetătorilor, deficitul de zinc este o problemă comună în cazul tuturor copiilor, fie că provin din ţări dezvoltate, fie că provin din ţări sărace.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 352 de copii cu pneumonie severă, care au luat antibiotice pentru a-şi trata boala. Jumătate din aceştia au luat şi suplimente cu zinc, pe lângă tratamentul recomandat cu antibiotic. Când cercetătorii au comparat evoluţia bolii la cele două grupuri de copii au observat că micuţii care au luat zinc s-au refăcut mai rapid şi că riscul de deces a fost mult mai mare în grupul celor care nu au luat boala.

„Din grupul celor care au luat zinc, 4 copii au murit, în schimb în grupul copiilor care au luat doar antibiotic, au murit 12 copii", precizează prof.dr. James Tumwine, de la Universitatea „Makerere" din Kampala.

Cresc imunitatea şi în caz de infecţie cu HIV

Cercetătorii din Uganda susţin că şi în cazul infecţiei cu HIV suplimentele alimentare cu zinc au un efect pozitiv. Acest lucru se explică prin faptul că micuţii infectaţi suferă un dublu dezavantaj, au sistemul imunitar compormis din cauza infecţiei HIV la care se adaugă şi deficitul de zinc, scăzându-le şi mai mult protecţia faţă de alte infecţii.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite