Fumatul în secolul XXI: 10 lucruri pe care nu le ştiaţi despre ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
80% dintre persoanele care fumează trăiesc în ţări sărace sau în curs de dezvoltare
80% dintre persoanele care fumează trăiesc în ţări sărace sau în curs de dezvoltare

Deşi le poţi cumpăra de la orice magazin (aproape), iar recesiunea nu a determinat multă lume să se lase de fumat, ţigările încă prezintă multe necunoscute pentru majoritatea persoanelor. Ingredientele dintr-o ţigară şi fetişul fumătorilor sunt doar două din cele zece lucruri pe care nu le ştiaţi despre fumat, prezentate de Business Insider.

1. În China se fumează 50.000 de ţigări pe secundă. O treime din populaţia fumătoare a planetei locuieşte în China, unde în fiecare secundă peste 50.000 de ţigări sunt consumate pe teritoriul ţării. Zilnic, un chinez fumează 12,4 ţigări, ceea ce duce la un 3,37 de miliarde de ţigări arse în 24 de ore.

2. Sunt peste 4.000 de ingrediente în fiecare ţigară. Fiecare fumător şi chiar mulţi nefumători cunosc cele trei substanţe din compoziţia ţigării şi a fumului generat prin ardere: gudron, nicotina şi monoxid de carbon. Ceea ce puţini ştiu, însă, e că în fiecare ţigară există 4.000 de ingrediente, care duc la 200 de combinaţii chimice. Dintre acestea, cel puţin 60 favorizează apariţia cancerului: arsenicul, formaldehidele, cianura de hidrogen, ultima fiind o substanţă toxică ce se folosea în camerele de gazare naziste.

3. Există un fetiş al fumătorilor. Unii oameni consideră ca fumatul este sexy. Capnolagnia este unul din cele mai necunoscute fetişuri şi se refera la cei care fumează dintr-o motivaţie "abstracta". Termenul provine din grecescul "capnos" (fum) şi "lagnia" (dorinţă sexuală).

4. Cei mai mulţi fumători sunt săraci, dat fiind că, statistic, 80% dintre persoanele care fumează trăiesc în ţări sărace sau în curs de dezvoltare, potrivit evaluării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

5. Fumatul chiar ucide. Statistic, un deces din cinci în Statele Unite are cauze legate de fumat. Aşadar, aproximativ 443.000 de persoane din SUA mor anual din cauza acestui viciu. În secolul XX, aproape 100 milioane de oameni au fost ucişi de fumat. În secolul XXI, numărul acestora ar putea ajunge la un miliard.

6. Pe aproximativ 50% din pachetele de ţigări din lume sunt imprimate imagini şocante. Deşi reprezentanţii din industria tutunului luptă împotriva mesajelor grafice de avertizare de pe pachete, în 42 de ţări din lume acestea au imprimate imagini şocante.

7. Producătorii adaugă nicotină pentru a-i ţine pe fumători dependenţi. Nivelul de nicotină a crescut cu 11% din 1998 până în 2005, arată un studiu recent publicat de Facultatea de Medicină de la Harvard, din SUA.

8. Ţigara este compusă din 20% zahăr. Fumaţi ca să vi se taie pofta de mâncare? Mai gândiţi-vă! Dintre toţi aditivii din ţigări, cel mai puţin cunoscut este zahărul, care se regăseşte în proporţie de 20%. Iată un motiv în plus pentru care diabeticii trebuie să fie mai atenţi la fumat.

9. Varsta minimă legală a fumătorilor americani este mai redusă decât în alte părţi ale lumii. Spre deosebire de ţările în care tinerii pot cumpăra pachete de ţigări începând cu vârsta de 18 ani, în Japonia vârsta minimă este de 20 de ani. În Kuweit, tinerii trebuie să aştepte până împlinesc 21 de ani.

10. Aborigenii din Australia fumează mai mult decât oricare altă populaţie de pe planetă. Fumatul este popular în Australia. Comunitatea arborigenă prezintă cea mai mare densitate de fumători. În 2005, 50% dintre aceştia fumau - de două ori mai mult decât în restul lumii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite