Stresul este „ciuma secolului 21”. Principala cauză a bolilor de serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stresul a devenit principala afecţiuni psihologică suferită la locul de muncă, răspândirea ei determinând oamenii de ştiinţă să o denumească „ciuma secolului 21".

Un studiu efectuat de „Chartered Institute of Personnel and Development" (CIPD) din Marea Britanie arată că suprasolicitarea psihică la locul de muncă este principala cauză a bolilor cardiovasculare, a atacurilor cerebeale şi a problemelor de spate.

Munca de birou dă dureri musculare

Jill Miller din cadrul instituţiei britanice a declarat că raportul scoate în evidenţă faptul că stresul la care sunt supuşi angajaţii are efecte devastatoare atât asupra sănătăţii indivizilor, cât şi asupra economiei.

Evoluţia suprasolicitării psihice la locul de muncă începe cu dificultatea de concetrare, pierderea simţului umorului şi cu irascibilitate crescută. Acestea sunt urmate de turburări alimentare, precum mâncatul excesiv sau exagerat de puţin, dar şi dezvoltarea unor vicii, precum fumatul şi consumul de băuturi alcoolice, explică Cary Cooper, unul dintre autorii cărţii „Ştiinţa Sănătăţii Ocupaţionale".

Oamenii pot face faţă perioadelor scurte de stres, dar - prelungite - acestea pot duce la probleme severe de sănătate, precum boli ale inimii, ale stomacului şi ale intestinelor.

Recesiunea ultimilor ani a generat o suprasolicitare şi mai mare a celor care muncesc. „Dat fiind că suntem în declin economic, angajaţii şi-au pierdut siguranţa locului de muncă. Sunt mai puţini ca număr dar lucrează mult mai mult", a continuat profesorul Cooper.

Angajaţii muncesc mai mult

Cele mai frecvente cauze ale stresului sunt programul prelungit de muncă, atitudinea şefului faţă de priorităţile serviciului, restructurările, şi abia apoi problemele den familie.

Potrivit raportului CIPD citat de „The Telegraph", un angajat este bolnav, în medie, 7,7 zile din an. Afecţiunile de care suferă sunt, de regulă, răceli, gripe, probleme stomacale şi migrene, toate cauzate de suprasolicitarea de la serviciu.

Aceeaşi sursă arată că 40% dintre îmbolnăvirile angajaţilor, anual, sunt cauzate de stresul suportat la locul de muncă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite