Vitamina D previne tulburările afective în adolescenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii cu deficit de vitamina D sunt predispuşi la depresii şi au un risc mai mare cu 10% de a suferi de tulburări afective comparativ cu cei care au un nivel normal de vitamina D în sânge, susţin cercetătorii de la Universitatea Bristol din Marea Britanie.

Mai mult, oamenii de ştiinţă au observat că nivelul normal de vitamina D oferă copiilor protecţie şi mai târziu, în adolescenţă. Mai exact, tinerii care au această carenţă trec mai peste tulburările afective şi de personalitate caracteristice vârstei. În cazul lor, instabilitatea emoţională este mult atenuată comparativ cu manifestările celor care au avut deficit de vitamina D în copilărie şi în preadolescenţă.

Această vitamină se sintetizează în piele, în prezenţa soarelui, iar studiile demonstrează că are un efect puternic antidepresiv fiindcă acţionează asupra neurotransmiţătorilor responsabili pentru apariţia tulburărilor de acest tip.

Studiul realizat la Universitatea Bristol a constat în monitorizarea a 2.700 de copii cu vârste între 9 şi 13 ani, pe durata a 4 ani.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite