Copiii care nu se joacă afară au vederea proastă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumina solară le sporeşte copiilor capacitatea vizuală şi previne instalarea miopiei, tulburare care constă în probleme de vedere la apropiere, susţin cercetătorii britanici de la Universitatea Cambridge.

Cu cât copiii petrec mai mult timp în aer liber, cu atât riscul de a deveni miopi este mai mic. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiiţă britanici, care au monitorizat sănătatea oculară a 10.400 de copii şi de adolescenţi în funcţie de obiceiurile zilnice.
Potrivit specialiştilor, fiecare oră petrecută în aer liber scade cu 2% riscul de a avea nevoie de ochelari. Iar copiii şi adolescenţii participanţi la studiu care au dezvoltat tulburări de vedere au petrecut, în medie, cu 3,7 ore mai puţin afară decât cei a căror vedere nu a suferit modificări.

Radiaţiile ultraviolete au efect protector

Explicaţia oferită de medicul Justin Sherwin şi de echipa sa este că radiaţiile ultraviolete (UV) au un efect protector asupra ochilor copiilor. De fapt, razele UV ar fi mai puţin nocive pentru vedere comparativ cu lumina artificială a calculatoarelor sau a televizoarelor, la care sunt expuşi micuţii atunci când stau în casă. Potrivit cercetătorilor, lumina naturală, mai puternică decât cea artificială, stimulează producţia de dopamină în creier. Dopamina este un neurotransmiţător cunoscut în special pentru calitatea de a controla mişcările corpului şi activitatea muşchilor, dar care influenţează şi modul în care se dezvoltă aparatul vizual.
În plus, afară, vederea este stimulată şi prin faptul că micuţii sunt nevoiţi să-şi concentreze privirea atât asupra unor obiecte apropiate, cât şi asupra unora din depărtare, exerciţiu benefic pentru vedere.
O altă explicaţie ar putea fi carenţa de vitamina D, cunoscută şi sub numele de „vitamina soarelui", în cazul copiilor care nu ies suficient de mult timp afară la joacă. Potrivit unor studii, lipsa vitaminei D creşte riscul de miopie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite