Vaccinul contra tusei convulsive, eficient doar trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul contra tusei convulsive previne, de asemenea, difteria şi tetanosul
Vaccinul contra tusei convulsive previne, de asemenea, difteria şi tetanosul

După trei ani de la administrare, vaccinul diftero-tetano-pertussis nu mai este eficient împotriva tusei convulsive, arată un studiu american recent.

Oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical „Kaiser" din California au dovedit că infecţia cu bacteria Bordetella pertussis, care duce la instalarea tusei convulsive, poate apărea chiar şi la copiii care au primit toate cele cinci doze de vaccin. De fapt, riscul ca un copil să facă boala este de 20 de ori mai mare în cazul în care au trecut mai mult de trei ani de la ultima doză de vaccin decât în cazul imunizării mai recente, spun specialiştii.

Reduce intensitatea simptomelor

Chiar dacă vaccinul diftero-tetano-pertussis nu mai poate preveni infecţia cu bacteria tusei convulsive după trei ani de la administrare, medicii spun că el nu este totuşi inutil. „Imunizarea combinată oferă protecţie împotriva difteriei şi tetanosului. În plus, vaccinul atenuează simptomele tusei convulsive, prevenind instalarea formelor letale ale acesteia", precizează medicul Tom Clark, coordonatorul Centrului pentru Prevenirea Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) din SUA.
Tusea convulsivă este o infecţie bacteriană extrem de contagioasă, care poate fi fatală în cazuri rare. Se manifestă prin tuse puternică şi prin dificultatea de a-şi recăpăta respiraţia. Simptomele sunt însoţite de un sunet strident, motiv pentru care boala se numeşte popular „tuse măgărească".
Schema de imunizare cuprinde cinci administrări: prima vaccinare (trei doze) se face când bebeluşul împlineşte două luni, a doua (o doză rapel) se face la un an de la prima, iar ultima (o doză rapel) la 18-24 de luni de la prima imunizare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite