De ce nu e bine să citeşti pe toaletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care petrec mai mult de cinci minute pe toaletă riscă să sufere de hemoroizi
Persoanele care petrec mai mult de cinci minute pe toaletă riscă să sufere de hemoroizi

Toxiinfecţiile alimentare, dar şi hemoroizii pot fi consecinţe ale obiceiului de a citi pe scaunul toaletei.

Un obicei promovat de scriitori precum Henry Miller, care spunea că unele cărţi nu pot fi apreciate la adevărata valoare decât pe toaletă, cititul pe closet este astăzi blamat de medici.

Cărţile pot deveni surse de hepatită

Principalul motiv oferit de medicul Val Curtis, directoarea Centrului de Igienă din Londra, citată de guardian.co.uk, este riscul de transmitere a unor microbi. Potrivit specialistei, pe cartea sau pe ziarul citit pe toaletă pot rămâne, în catităţi invizibile cu ochiul liber, materii fecale ce pot ajunge şi pe mâinile următorului cititor. Astfel se pot transmite toxiinfecţii alimentare sau chiar anumite tipuri de hepatită, cum sunt A şi E, cunoscute şi sub numele de „boli ale mâinilor murdare".

Pe ziar, microbii rezistă mai puţin

Contaminarea depinde de doi factori: de tipul de material de lectură şi de regulile de igienă ale fiecărei persoane în parte. Astfel, specialiştii britanici consideră că microbii supravieţuiesc mai puţin pe hârtiile absorbante, cum este hârtia de ziar, şi se transmit mai uşor de pe hârtia lucioasă sau plastifiată a revistelor ori de pe materialele plastice ale telefoanelor mobile, laptopurilor ori iPad-urilor. De altfel, studiile realizate până în prezent au arătat că un telefon mobil din şase este contaminat cu materii fecale.
În ceea ce priveşte regulile de igienă, specialiştii recomandă ca, după fiecare utilizare a toaletei să ne spălăm riguros pe mâini, astfel existând un risc minim de contaminare cu microbii de pe cărţile sau ziarele citite la toaletă.

Hemoroizii, un alt risc

Timpul prelungit pe scaunul toaletei pentru a citi creşte şi riscul de apariţie a hemoroizilor, spun specialiştii. Poziţia atunci când o persoană stă pe closet creşte presiunea abdominală care, la rândul ei, suprasolicită structurile anatomice de la nivelul rectului, care se inflamează şi cauzează dureri, usturimi şi chiar sângerări. Aceste simptome sunt manifestările specifice hemoroizilor.
Potrivit specialiştilor, riscul de hemoroizi apare atunci când o persoană stă mai mult de cinci minute pe toaletă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite