De ce ţigara electronică menţine viciul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigările electronice dau iluzia renunţării la fumat
Ţigările electronice dau iluzia renunţării la fumat

Chiar dacă ţigara electronică este văzută de mulţi fumători drept o metodă simplă care-i ajută să renunţe la viciu, specialiştii avertizează că aceasta menţine dependenţa psihologică şi nu duce la succes pe termen lung.

Citeşte şi

Filmul care te poate convinge să renunţi la fumat

Înlocuind ţigara obişnuită cu una electronică, din punct de vedere psihologic nu este absolut nici o diferenţă, spun specialiştii programului Naţional „Stop fumat". Dezvoltarea dependenţei psihologice de tutun se învaţă, iar comportamentul de a fuma este rezultatul interacţiunilor repetate cu nicotina şi cu evenimentele asociate consumului de nicotină, urmate de o serie de beneficii precum obţinerea unei stări de bine, de relaxare, de calm, etc. Din punct de vedere psihologic, există două mecanisme care explică menţinerea fumatului şi dificultatea renunţării la fumat. Persoana care fumează simte nevoia de a fuma şi îşi aprinde o ţigară ca urmare a contactului cu un stimul. De exemplu, fumează dacă bea cafea, dacă termină de mâncat, etc. În aceste situaţii, nevoia de a fuma este psihologică şi este generată de asociarea repetată a respectivei activităţi cu fumatul. Este suficient să apară respectivul stimul, ca persoana să simtă „pofta", „cheful" de a fuma. O altă situaţie este aceea în care fumătorii obţin plăcere dacă fumează. Pentru această categorie de dependenţi, fumatul este o modalitate de autoreglare emoţională.

Efectele utilizării ţigării electronice

Imediat după folosirea ţigării electronice, persoanei îi creşte sentimentul de control şi de pentru că, în sfârşit, „face ceva" pentru a renunţa la viciu. Dar, pentru că mintea persoanei nu învată nimic nou şi dependenţa psihologică rămâne intacta, apar efectele nedorite pe termen lung: persoana combină ţigara electronică cu fumatul ţigărilor obişnuite, revine la ţigările obişnuite, ajunge la concluzia că nu nu se poate lasa de fumat, apare reacţia psihologică de neajutorare.

Soluţii recomandate pentru renunţarea la fumat

„Renunţarea la fumat este facilitată de ruperea asocierii dintre fumat şi situaţiile în care el a apărut ca răspuns condiţionat", explică psihologul Bogdana Bursuc, coordonator în cadrul Programului Naţional „Stop Fumat". Potrivit specialistei, renunţarea la fumat trebuie însoţită de dezvoltarea sau învăţarea unor comportamente alternative, care să compenseze lipsa viciului. Pentru informaţii suplimentare, accesaţi pagina de web a programului, www.stopfumat.eu

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite