Cum sunt recunoscuţi schizofrenicii cu 100% acurateţe, doar după privire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au elaborat un test infailibil de detectare a schizofreniei. Analiza ochilor durează diar câteva minute şi confirmă diagnosticul cu aproape 100% acurateţe. Testul a fost dezvoltat în urma studiilor care au demonstrat că schizofrenicii au dificultăţi în a menţine o privire constantă.

Afecţiunile de mişcare a ochilor a fost asociată de mult timp cu schizofrenia. Noul studiu a elaborat un model de test care a demonstrat o acurateţe de 98% în diagnosticarea bolii, conform cercetătorilor de la Aberdeen University.

Aceştia au studiat mişcările ochilor pentru a le distinge pe cele ale oamenilor sănătoşi de celelalte.

Oamenii care suferă de schizofrenie au dificultăţi în a urmări cu privirea obiecte care se mişcă încet. Ochii lor rămân în urma obiectului respectiv, apoi recuperează, în mişcări sacadate, prin mişcări rapide ale ochilor. De asemenea, ei au dificultăţi în a menţine privirea într-un punct fix, conform rezultatelor studiului, relatate de dailymail.co.uk.

Pe baza acestui studiu, cercetătorii Philip Benson şi David St Clair au făcut o serie de teste. Subiecţii au fost puşi să urmărească cu privirea obiecte aflate în mişcare lentă, să se uite la o serie de scene cotidiene, precum şi la un singur punct fix, imobil.

Descoperirile făcute de ei ajută la diagnosticarea condiţiei. „Se ştie de mai bine de 100 de ani că persoanele cu boli psihice au o varietate de mişcări anormale ale ochilor, dar până la studiul nostru, care s-a bazat pe teste noi, nimeni nu s-a gândit că aceste anormalităţi sunt măsurabile, astfel încât să poată fi folosite ca metodă de diagnostic”, a spus Philip Benson.

În timp ce majoritatea oamenilor folosesc un tipar asemănător în privirea unei scene cotidiene, schizofrenicii au propriul lor model de a „scana” o imagine obişnuită, a explicat specialistul.

Studiul a fost publicat în ediţia din Noiembrie a publicaţiei academice „Biological Psychiatry”. „Va fi interesant de văzut în ce măsură această abordare le va permite specialiştilor să distingă oamenii care suferă de schizofrenie de indivizi cu alte boli psihice”, a declarat şi editorul publicaţiei, Dr. John Krystal.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite