Antigripalul Tamiflu ar putea fi ineficient, acuză o publicaţie medicală britanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţia de specialitate British Medical Journal pune la îndoială eficienţa tratamentului antiviral oseltamivir (denumire comercială - Tamiflu), produs de Roche, şi încurajează guvernele europene să dea în judecată compania farmaceutică.

Tamiflu a devenit medicamentul-vedetă contra gripei odată cu apariţia gripei aviare, în 2009. Atunci, zeci de state din întreaga lume şi-a asigurat stocuri întregi de Tamiflu pentru a ţine în frâu mai întâi pandemia de gripă aviară, apoi pandemia de gripă porcină. Anul trecut, acest tratament antiviral a fost inclus în lista „medicamentelor esenţiale" a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o listă care acţionează ca o recomandare din partea autorităţii mondiale în domeniul sanitar pentru toţi medicii.

Nicio dovadă că ar reduce complicaţiile gripei

Cu toate acestea, publicaţia de specialitate British Medical Journal (BMJ) acuză compania Roche că nu are dovezi suficiente care să ateste eficienţa oseltamivirului împotriva gripei. De altfel, în 2009, BMJ şi oamenii de ştiinţă de la centrul independent de cercetare Nordic Cochrane au cerut companiei Roche să le furnizeze toate datele cu privire la antiviralul Tamiflu. La momentul respectiv, cercetătorii de la Centrul Cochrane erau anagajaţi de guvernul Marii Britanii să evalueze toate medicamentele care tratează gripa. Ei nu au găsit atunci nicio dovadă că Tamiflu ar reduce numărul de complicaţii în cazul persoanelor infectate cu virusul gripal.

„În afara unei promisiuni publice că ne vor fi furnizate informaţiile în legătură cu toate studiile clinice ale medicamentului Tamiflu, Roche a refuzat să coopereze cu noi", a scris editorul Fiona Godlee în ediţia BMJ de luna trecută.

Poziţia oficială a Roche România, la solicitarea ziarului „Adevărul", este: „Roche a furnizat către Cochrane Group 3.200 de pagini de informaţii detaliate, ce răspund întrebărilor formulate de aceștia. Ulterior Cochrane Group a adresat Grupului Roche o serie de întrebări suplimentare și a solicitat alte informații, refuzând însă să semneze un acord de confidențialitate. Roche respectă toate cerinţele legale privind publicarea datelor și nu face publice informațiile cu privire la pacienți, datorită reglementărilor legate de confidențialitate".

Îndemn la boicot

BMJ, împreună cu Centrul Cochrane recomandă tuturor guvernelor care au făcut stocuri de Tamiflu să dea în judecată compania Roche. „Sugerez să boicotăm produsele Roche până când compania va oferi toate datele necesare privind medicamentul Tamiflu", a completat Peter Gotzsche, liderul Centrului Nordic Cochrane din Copenhaga.

Oficialii companiei Roche au declarat AP că nu obişnuieşte să facă publice informaţiile din studiile clinice pentru a nu încălca clauzele de confidenţialitate încheiate cu pacienţii participanţi la aceste studii. Compania Roche este, de asemenea, subiectul unei investigaţii conduse de Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMEA) pentru că nu a prezentat corect efectele secundare, inclusiv posibile decese, ale unui număr de 19 medicamente, printre care şi Tamiflu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că are dovezi

În prezent, Tamiflu este folosit atât pentru a trata gripa obişnuită, numită şi sezonieră, cât şi formele noi de gripă, cum sunt gripa aviară şi cea porcină. Oficialul OMS Gregory Hartl a declarat, pentru agenţia de presă Associated Press, că „avem toate dovezile necesare că medicamentul opreşte sau încetineşte evoluţia gripei către afecţiuni severe, cum este pneumonia".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite