Maia Morgenstern, în pas alergător la „Crosul roz împotriva cancerului de sân”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Morgenstern, la conferinţa „Crosul roz împotriva cancerului de sân” FOTO: Asociaţia Casiopeea
Maia Morgenstern, la conferinţa „Crosul roz împotriva cancerului de sân” FOTO: Asociaţia Casiopeea

Maia Morgenstern a alergat alături de 2.300 de persoane la „Crosul roz împotriva cancerului de sân", desfăşurat duminică în Bucureşti. Actriţa s-a alăturat iniţiativei Asociaţiei Casiopeea pentru a susţine lupta împotriva afecţiunii care ucide peste 3.100 de femei, anual, în România.

În data de 16 octombrie, cu ocazia Lunii Mondiale de Luptă împotriva cancerului de sân, a avut loc „Crosul roz" în Parcul Tineretului din Capitală. Asociaţia Casiopeea a organizat acest eveniment pentru a promova avantajele depistării precoce a bolii.

Maia Morgenstern a participat la iniţiativa „roz", fiind o susţinătoare a stilului de viaţă sănătos care implică mişcare susţinută. În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Camera Franceză de Comerţ şi Industrie din România, actriţa de origine evreiască, în vârstă de 49 de ani, a recunocut că a primit „invitaţia cu o oarecare reţinere".

„M-am întrebat «Ce-mi mai trebuie şi asta? Încă cineva care mai vrea ceva de la mine!» Dincolo de primul impuls grozav de sincer, grozav de egoist, mi s-a părut că această invitaţie vine ca un dar pentru mine", a declarat Maia Morgenstern.

„Deşi toate energiile mele sunt îndreptate către alte probleme, cred cu toată puterea în mişcare, în sport", a continuat actriţa care a demonstrat acest lucru la cursa de cinci kilometri, desfăşurată în Parcul Tineretului din Capitală.

Voluntariatul, compromis în România

„Crosul roz" a fost organizat ca o acţiune de voluntariat, menită să strângă fonduri pentru a finanţa proteze mamare oferite gratuit femeilor care au suferit intervenţii chirurgicale pentru extirparea tumorilor canceroase de la sâni.

image

Maia Morgenstern a spus dezamăgită că „ideea de voluntariat a fost compromisă pe aceste meleaguri. De aceste cuvinte s-a abuzat până când ele s-au uzat".

„Când lucrurile merg de bine în ceea ce priveşte sănătatea noastră, nu putem atinge cu mintea sau cu o logică imediată ce presupune o atare suferinţă. Atunci intervine - dacă intervine - conştiinţa şi sufletul. Dincolo de ceea ce vrem şi de ceea ce ne impunem, apare compasiunea, un termen pe care adesea îl uităm", a continuat actriţa.

Practică yoga de mică

Întrebată ce fel de sport practică, Maia Morgenstern a mărturisit că este adeptă yoga încă de mică. „Am învăţat de la tatăl meu, care are 91 de ani. El a început să practice yoga când nu era la modă, când era privită ca o altă orătanie prin zorii anilor ‘70, pe plaja de la Mangalia".

În ciuda stilului de viaţă sănătos pe care încearcă să-l susţină, actriţa ştie că „nu este o asigurare generală şi pe viaţă" care o poate apăra de cancer, indiferent de ce natură. Totuşi, „ceea ce depinde de mine, încerc fac", a spus Maia Morgenstern, referindu-se la prevenţia şi controlul stării de sănătate.

Crosul roz pentru depistarea precoce a bolii

Crosul roz la care a participat actriţa a avut loc duminică, 16 octombrie, în parcul Tineretului, fiind doar la a doua ediţie. În funcţie de vârstă, cei 2.300 de participanţi au ales între trei curse: cea pentru copii (1 kilometru), cea pentru adolescenţi (1,7 kilometri) şi cea destinată adulţilor (5 kilometri).

Rolul evenimentului organizat de Asociaţia Casiopeea a fost tocmai promovarea avantajelor depistării precoce a bolii. Totodată, în cadrul acestei iniţiative au fost strânse fonduri pentru cumpărarea de proteze mamare ce urmează să fie donate femeilor care au suferit mastectomii (extirparea chirugicală a sânilor, n.r.) şi Institutului Oncologic din Bucureşti.

Susţinerea unor astfel de iniţiative vine şi din partea comunităţii medicale din România. Specialiştii atrag atenţia că acest tip de cancer este curabil dacă este depistat la timp. „Nu ne trebuie prejudecata: ţi s-a pus diagnosticul de cancer, vei da colţul. Nici vorbă! Acest tip de cancer care poate fi diagnosticat în stadii curabile, stadiul I sau II", a declarat medicul primar oncolog Florin Băcanu de la Spitalul Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti, vicepreşedintele Societăţii Române de Oncologie Medicală.

CIFRELE CANCERULUI MAMAR

- Aproximativ 7.900 de românce sunt depistate anual, potrivit Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România

- Peste 3.100 de femei din România mor anual

- 1,6 milioane de femei au fost diagnosticate în 2010, în întreaga lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

- Numărul cazurilor de cancer de sân a crescut la nivel global cu 3,1% pe an, în ultimii 30 de ani

- Circa 77.000 de femei mor annual, în Europa, din cauza bolii

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite