7 situaţii în care ai avea nevoie de psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierea psihologică nu este doar pentru cei care suferă de boli psihice, aşa cum cred unii. Tuturor ni se poate întâmpla, la un moment dat în viaţă, să simţim că nu putem depăşi o situaţie, cum ar fi un diagnostic dur sau decesul unei persoane apropiate. În asemenea cazuri, psihologul ne poate ajuta să mergem mai departe.

1. Pierderea unei persoane dragi

Unii oameni găsesc resursele emoţionale necesare pentru a trece peste traume şi pentru a recăpăta poftă de viaţă. Alţii însă, pot să dezvolte forme severe şi persistente de depresie, situaţie pe care psihologii o numesc „doliu patologic". Aceştia au nevoie de sprijin pentru a face faţă unei situaţii dramatice.

Prin intermediul pishoterapiei, aceste persoane sunt ajutate să-şi dezvolte mecanisme de adaptare la realităţile vieţii şi să se redreseze. Un lucru deloc de ignorat este acela că şi copiii pot deveni depresivi după decesul unei persoane apropiate. Şi ei, ca şi adulţii, pot primi sprijinul unui psiholog pentru a înţelege şi pentru a depăşi un astfel de moment.

2. Ai o fobie

Temerile intense şi nejustificate faţă de anumite obiecte sau de anumite situaţii sunt foarte greu de controlat. Dar un psiholog poate face acest lucru folosind câteva strategii.

Mai întâi încearcă să identifice împreună cu pacientul său cauza fobiei. Apoi, îl ajută să conştientizeze că frica sa este alimentată artificial şi că nu reprezintă un pericol real. Nu în ultimul rând, va încerca să-l expună controlat la stimulul care-i declanşează fobia, pentru a-l „desensibiliza".

3. Eşti depresiv

Cu toţii avem zile mai proaste, în care simţim că nimic nu ne este pe plac sau în care suntem trişti. Dar dacă această stare persistă câteva săptămâni, avem de-a face cu o depresie.

Uneori, ea poate fi atât de severă, încât ajunge să ne afecteze serios viaţa: ne poate provoca probleme de somn, apetit crescut sau, din contră, diminuat, oboseală nejustificată, disfuncţii sexuale, tulburări de concentrare şi de memorare, incapacitate de a lua decizii, sentimente de neajutorare, de indiferenţă sau de furie, izolare, abuz de alcool sau de alte substanţe şi gânduri de suicid. Toate acestea sunt semne că ai nevoie de ajutor pentru a depăşi episodul depresiv. Psihologul îţi poate oferi o motivaţie în acest sens.

4. Ai fost diagnosticat cu o boală gravă

În toate ţările dezvoltate, sistemele de sănătate oferă consiliere psihologică persoanelor care află că suferă de o boală incurabilă sau care provoacă multă suferinţă. Nu este şi situaţia României, din păcate. Avem nevoie de ajutorul unui psiholog într-o asemenea situaţie pentru a reduce anxietatea şi pentru a preîntâmpina depresia. Terapeutul ne va ajuta să depăşim şocul diagnosticului şi să dobândim o atitudine pozitivă. Iar optimismul, au arătat multe studii până acum, poate contribui la vindecare.

5. Te confrunţi cu o criză în cuplu

Certurile interminabile cu partenerul şi imposibilitatea de a ajunge la un numitor comun cu acesta sunt probleme care pot fi rezolvate la şedinţe de consiliere în cuplu. Cum reuşeşte psihologul să aducă armonia în relaţie? Ajutându-l pe fiecare dintre cei doi să descopere sursa tensiunii sale interioare, să se înţeleagă mai bine şi să înţeleagă comportamentul şi reacţiile celor din jur. Toate aceste lucruri contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor interpersonale.

6. Ai o dependenţă

Că este vorba de alcool, de ţigări sau de alte substanţe, avem întotdeauna de-a face cu o dependenţă psihologică, mai mult decât de una fizică. În majoritatea cazurilor, dependenţa este o modalitate de a face faţă unor tensiuni venite din exterior sau legate de propria persoană. Intervenţia psihologică vizează identificarea acestor tensiuni şi găsirea altor modalităţi de a le gestiona. Consilierea psihologică trebuie să fie de lungă durată în cazul dependenţelor, pentru că ea ar trebui să prevină şi „recăderile".

7. Eşti complexat

Cu ajutor psihologic, o persoană care nu se simte bine în propria piele îşi poate identifica şi valorifica resurse personale, de existenţa cărora nu ştia, şi poate învăţa să-şi trăiască viaţa fără a fi influenţat de ceilalţi. În acest mod, va reuşi să capete încredere în forţele proprii, să-şi dezvolte autonomia şi să fie în acord cu lumea. Continuând să ne subevaluăm, riscăm să ne lăsăm copleşiţi de defecte şi să nu ne mai dezvoltăm ca indivizi.

Consilierea psihologică este principala cale de rezolvare a tulburărilor de comportament alimentar, cum sunt anorexia şi bulimia.

În caz de atacuri de panică, psihoterapia poate fi o alternativă la medicamentele anxiolitice.

SFATUL SPECIALISTULUI

Psihoterapia nu se adresează doar oamenilor care vor să-şi rezolve o problemă, ci şi celor care vor să înveţe să se simtă bine cu ei şi cu lumea. Ea poate ajuta o persoană să se înţeleagă mai bine şi să se dezvolte interior, poate ajuta cupluri să ajungă la armonie şi mai poate ajuta familii în care există tensiuni şi conflicte constante, ce nu pot fi gestionate. Prin psihoterapie descoperim sursele tensiunilor noastre interioare, mergând până la momentul în care le-am format şi am hotărât să le folosim ca arme împotriva noastră sau a celorlalţi. Unora li se pare mai vitejesc să-şi nege problemele decât să le înfrunte într-un cadru terapeutic, considerând în mod paradoxal psihoterapia ca o dovadă de slăbiciune. Iată de ce unii oameni, tot mai puţini din fericire, încă mai fug de psihoterapie. Lena Rusti, psiholog psihoterapeut

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite