Mirosul ne influenţează deciziile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misterele simţului olfactiv
Misterele simţului olfactiv

Se pare că este bine ca, atunci când eşti presat de timp să iei o decizie, mirosurile din jurul tău să fie cele cu care eşti obişnuit. Este sfatul oamenilor de ştiinţă americani de la Universitatea din Carolina de Nord.

Ei au realizat un studiu în cadrul căruia mai mulţi bărbaţi au fost supuşi unui test care implica punerea unor pariuri în urma unor estimări logice. Atunci când trebuia să ia o decizie, în încăpere se pulveriza un odorizant.

Indiferent de mirosul acestuia, plăcut sau neplăcut, noua mireasmă a dus la deconcentrarea voluntarilor testaţi. Potrivit cercetătorilor, ei au luat decizii bazându-se mai mult pe emoţii decât pe conexiuni logice.

Cu nasul simţim şi frica

O altă echipă de specialişti în neuroştiinţe a constatat că putem simţi, cu ajutorul nasului, chiar şi emoţiile celor din jur, în mod special frica. De fapt, Mujica-Parodi, directorul Laboratorului pentru Studiul Emoţiilor şi Cogniţiei din SUA, a observat că informaţia olfactivă pe care o percepem atunci când o persoană de lângă noi este anxioasă este mirosul de transpiraţie.

Pentru a evidenţia acest lucru, echipa cercetătoarei a prelevat mostre de transpiraţie ale unor persoane care au sărit prima oară cu paraşuta şi le-au dat unor voluntari să le miroasă. Aparatul de imagistică prin rezonanţă magnetică, la care erau conectaţi participanţii la studiu, a indicat o activitate intensă a creierului în zona responsabilă cu procesarea emoţiilor atunci când aceştia au mirosit mostrele de transpiraţie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite