Energizantele amestecate cu alcool pot da tulburări grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu pahare de băutură în mână care par euforice, agitate
Persoanele cu pahare de băutură în mână care par euforice, agitate

A devenit o modă, mai ales în rândul tinerilor, să consume la petreceri coktailuri ce conţin amestecuri de băuturi alcoolice şi de energizante. Specialiştii avertizează însă că cele două tipuri de băuturi devin şi mai nocive împreună.

O doză de energizant conţine mai multă cofeină decât o cafea tare, la care se adaugă şi unele substanţe nocive precum taurina, efedrina sau guarana. Pe de altă parte, alcoolul afectează judecata şi regiunile din creier responsabile cu starea de alertă şi pe cele responsabile cu orientarea în spaţiu.

Atunci când sunt consumate împreună, organismul primeşte pe moment extrem de multă energie, ceea ce se traduce printr-o stare de surescitare, de euforie, dar şi printr-o pierdere a controlului asupra propriilor acţiuni. Pe termen lung, consumul frecvent al unor astfel de băuturi poate avea efecte grave asupra sănătăţii.

Afectează inima

Durere inima femeie

Cofeina şi taurina, cele două substanţe neuroexcitante ce se găsesc în băuturile energizante, forţează organismul să funcţioneze la capacitate maximă, ceea ce duce la o creştere a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, la apariţia tahicardiilor şi a hipersensibilităţii. La rândul lui, alcoolul influenţează şi el funcţia cardiacă, ceea ce face ca riscul de apariţie a unor tulburări cardiace severe să se dubleze atunci când cele două tipuri de băuturi sunt consumate împreună.

Specialiştii spun că această combinaţie poate fi nocivă şi pentru ficat, deoarece este dificil de metabolizat, iar un consum abuziv poate duce în timp la apariţia hepatitei sau a cirozei. De altfel, întreg organismul are de suferit de pe urma consumului de alcool în combinaţie cu băuturi energizante, deoarece aceste băuturi duc la deshidratare.

Perturbă funcţiile sistemului nervos

Principalele efecte ale consumului de alcool cu energizante se răsfrâng asupra sistemului nervos central. Astfel, efectul sedativ al alcoolului este neutralizat de substanţele stimulante conţinute de energizante precum cafeina şi taurina, fapt demonstrat şi de cercetătorii de la Universitatea „Northern Kentucky" din SUA. Ei au observat că amestecul celor două băuturi produce agitaţie, duce la un comportament impulsiv şi afectează capacitatea de decizie. Iar acest lucru predispune la adoptarea unui comportament riscant, mai ales în rândul tinerilor, ceea ce poate duce la implicarea în acte de violenţă sau în accidente.

image

Maschează efectele alcoolului

Cafeina maschează efectele alcoolului şi întârzie instalarea senzaţiilor specifice din timpul beţiei, spun specialiştii. Astfel, există tendinţa de a consuma mai mult alcool decât în mod normal atunci când acesta este combinat cu băuturi energizante.

Acest lucru este demonstrat şi de cercetătorii de la Universitatea „Wake Forest" din New Carolina, SUA, care au constatat că persoanele care beau un astfel de cocktail beau cu 36% mai mult alcool şi au de două ori mai multe episoade de beţie decât cele cei care nu amestecă cele două băuturi. În aceste condiţii, s-a constatat şi un risc mai crescut de a intra în comă alcoolică sau de instalare a dependenţei de alcool.

Interzis minorilor!

Specialiştii atrag atenţia cã amestecul de băuturi energizante cu alcool este deosebit de periculos mai ales în cazul tinerilor sub 18 ani. Aceasta deoarece substanţele neuroexcitante conţinute de astfel de cocktailuri perturbă dezvoltarea sistemului nervos.

În plus, consumul excesiv de cofeină interferează cu absorbţia calciului în organism. De asemenea, alcoolul poate încetini dezvoltarea creierului, ducând la probleme cognitive, la dificultăţi de concentrare şi la scăderea abilităţilor de memorare, ceea ce s-ar putea extinde şi în perioada adultă a vieţii. Aceste băuturi nu sunt recomandate nici femeilor însărcinate, nici celor care alăptează, deoarece substanţele consumate de mamă ajung şi la fãt.

RISC
Consumul de energizante cu alcool poate afecta dezvoltarea psihică a tinerilor.

Amestecul alcoolului cu energizante produce agitaţie şi predispune la un comportament impulsiv.

SFATUL SPECIALISTULUI

Combinaţia de băuturi alcoolice şi de energizante poate deveni periculoasă prin efectul antagonic al substanţelor conţinute de cele două tipuri de băuturi. Băuturile alcoolice conţin alcool etilic, o substanţă cu efect deprimant şi inhibitor asupra sistemului nervos central, în timp ce băuturile energizante au un efect stimulator asupra acestuia. Combinarea acestora induce un stres important asupra structurilor nervoase, în special asupra scoarţei cerebrale.

În ceea ce priveşte cantitatea care devine periculoasă, aceasta poate varia de la persoană la persoană, în funcţie de vârstă, de masa corporală, de afecţiunile preexistente (nervoase sau cardiace) şi de tipul de alimentaţie. Cei mai afectaţi în urma consumului acestui tip de băutură sunt tinerii şi vârstnicii, care au un sistem nervos mai sensibil. Medic nutriţionist Şerban Damian

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite