Untul de shea hidratează pielea sensibilă şi uscată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ai tenul uscat ori sensibil sau dacă pielea ta are de suferit din cauza temperaturilor scăzute, foloseşte produse de îngrijire care au în compoziţie unt de shea. Acestea sunt puternic hidratante şi pot să calmeze chiar şi iritaţiile cutanate.

Untul de karité, cum i se mai spune untului de shea, este obţinut din fructele arborelui karité, cunoscut şi sub numele de Mangifolia sau de shea, care creşte în savanele Africii. În multe dintre aceste regiuni, tăierea arborilor de shea este interzisă prin lege, datorită importanţei economice şi medicale a acestora. Lumea occidentală a descoperit de puţin timp beneficiile pentru sănătate şi pentru frumuseţe ale untului de shea. Femeile africane le cunosc însă de mii de ani. În regiunile în care cresc arbori de shea, untul obţinut din fructele lui a fost şi încă mai este folosit pentru vindecarea rănilor şi arsurilor, pentru atenuarea cicatricelor şi vergeturilor şi pentru multe alte afecţiuni ale pielii.

Are efect puternic hrănitor

Untul de shea are în compoziţie o cantitate mare de acizi graşi cu proprietăţi emoliente. Produsele care conţin acest ingredient lasă pielea catifelată şi-i conferă elasticitate. Din aceste motive, untul de shea este ideal pentru persoanele cu ten uscat sau sensibil. Produsele de îngrijire care au în compoziţie acest ingredient sunt recomandate cu precădere în sezonul rece, când, pe fondul temperaturilor scăzute, tenul şi mâinile se usucă excesiv şi au nevoie de un plus de hidratare.

Proprietăţile emoliente ale untului de shea sunt susţinute şi de vitaminele A şi E din compoziţia sa. Cele două au şi efect antiîmbătrânire. Vitamina A stimulează formarea de celule cutanate noi, iar vitamina E are acţiune antioxidantă, contracarând efectele nocive ale radicalilor liberi asupra pielii. Îţi poţi răsfăţa corpul cu o cremă sau cu un lapte cu unt de shea, cum este Shea Body Butter de la The Body Shop (1), preţ: 57 lei (200 ml), cu untul de shea organic pentru faţă, păr şi corp de la BcomBIO (2), preţ: 108,83 lei sau cu untul de shea super hidratant de la Kräuter (3), preţ: 44,99 lei.

Calmează iritaţiile

O altă proprietate a untului de karité este aceea că poate calma inflamaţiile pielii. De aceea, produsele care conţin acest ingredient sunt indicate cu predilecţie persoanelor cu piele sensibilă, inclusiv bebeluşilor. Pentru copii, ai la dispoziţie loţiunea reparatoare bio pentru pielea puternic iritată, de la Essential Care (4), preţ: 63 lei. Pentru tine, poţi opta între crema de corp bio pentru piele sensibilă, cu unt de shea şi plante de la Kräuter (5), preţ: 16,99 lei şi între loţiunea uşoară şi delicată Shea Whip Body Lotion de la The Body Shop (6), preţ: 18 lei (60 ml).

Untul de shea este adeseori folosit ca ingredient în săpunuri, deoarece reduce din efectul astringent al apei dure. Inclusiv persoanele cu ten foarte uscat sau sensibil pot folosi săpunuri precum Shea Soap de la The Body Shop (7), preţ: 13 lei sau săpunul bogat în unt de shea şi cu extract de tuberoză de la Panier des sens (8), preţ: 21,4 lei.

Protejează buzele şi părul

În acest sezon, buzele sunt mai predispuse la uscare şi la crăpare, iar podoaba capilară are şi ea de suferit din cauza temperaturilor scăzute şi purtării căciulii. Untul de shea poate preveni toate aceste probleme. Foloseşte iarna un strugurel puternic emolient, aşa cum este Shea Lip Butter de la The Body Shop (9), preţ: 28 lei, sau strugurelul bio de buze cu unt de shea, ulei din nucă de cocos, ulei de ricin şi gălbenele de la Essential Care (10), preţ: 32 lei. Pentru părul deteriorat ai la dispoziţie masca de păr cu unt de shea şi cu seminţe de in de la Erboristica (11), preţ: 45,21 lei, sau tratamentul intensiv reparator sub formă de spray de la Erboristica (12), preţ: 48,97 lei.

Varianta nerafinată este mai nutritivă

Untul de shea se găseşte (şi la noi) ca atare, adică fără a fi înglobat într-un produs cosmetic. Există două variante ale acestui produs: rafinat şi nerafinat (pur). Sigur, mai recomandat este untul de shea pur, deoarece păstrează o cantitate mai mare de vitamine, mai ales de vitaminele A şi E, în comparaţie cu cel rafinat. Untul nerafinat are însă şi un dezavantaj: mirosul nu tocmai plăcut. El dispare însă la scurt timp de la aplicarea pe piele sau pe păr. În schimb, untul rafinat are un miros plăcut. Cele două tipuri de unt pot fi folosite ca demachiant, cremă de faţă, mască pentru păr, dar şi ca remediu în caz de psoriazis. În acest scop, este bine să ceri şi sfatul unui medic dermatolog înainte.

Specialistul nostru

Oana Clătici
medic primar dermatolog Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Untul de shea conţine acizi graşi tip acid oleic şi acid stearic, ce menţin hidratarea şi elasticitatea pielii. El are multe efecte benefice asupra pielii: este intens hidratant pentru pielea uscată şi iritată, revitalizant al scalpului uscat, antiinflamator, activează microcirculaţia, este cicatrizant (accelerează vindecarea rănilor), oferă protecţie împotriva razelor ultraviolete şi stimulează sinteza de colagen care previne ridurile şi alte semne ale îmbătrânirii. Untul de shea se regăseşte în compoziţia multor produse cosmetice, mai ales a celor destinate unui ten uscat sau sensibil, a celor cu efect de prevenire a ridurilor şi a celor pentru reducerea vergeturilor. De asemenea, untul de shea este ingredient de bază în numeroase şampoane şi balsamuri, activând circulaţia capilară şi atenuând afecţiunile scalpului. Săpunul cu unt de shea este recomandat în afecţiunile dermatologice (eczeme şi altele).

Indicaţie

Produsele naturale cu unt de shea pot fi folosite de gravide, pentru prevenirea vergeturilor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite