Produsele de machiaj trebuie păstrate în condiţii de igienă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fardurile de obraz  pot avea un termen  de valabilitate  de până la doi ani
Fardurile de obraz pot avea un termen de valabilitate de până la doi ani

Produsele de machiaj sunt cele care îţi subliniază frumuseţea şi care îţi ascund defectele atunci când ai mai mare nevoie. Dar, dacă nu sunt păstrate şi folosite în condiţii optime, pot fi şi sursa unor probleme de sănătate a pielii şi a ochilor.

Germenii pot ajunge cu uşurinţă în produsele de machiaj pe care le folosim zilnic. De aceea, prima regulă este să avem întotdeauna mâinile spălate cu apă şi cu săpun atunci când ne machiem. În felul acesta evităm contaminarea acestor produse cu bacterii şi cu virusuri pe care le putem avea pe mâini.

Dacă foloseşti pensule sau bureţi pentru aplicarea fondului de ten şi a fardurilor, ai grijă să le speli după folosire şi să nu le ţii expuse în zone în care se pot umple de praf sau de germeni. Poţi copia regulile de igienă ale make-up artiştilor, care dezinfectează toate aceste ustensile după fiecare client, cu soluţii pe bază de alcool, pentru a preveni răspândirea infecţiilor. De asemenea, este foarte important să nu împrumuţi produsele tale de machiaj nimănui altcuiva. Ele sunt doar pentru uzul personal şi pot deveni o cale de transmitere a microbilor în caz contrar.

Nu aplica machiaj peste leziuni

Indiferent unde anume sunt leziuni pe suprafaţa pielii, nu este indicat să acoperi zonele respective cu machiaj. Rişti iritaţii şi suprainfecţii. Mai mult, rişti să extinzi leziunile şi în alte părţi ale corpului dacă acestea sunt produse de o infecţie. Este cazul infecţiilor cu virusul herpetic. Dacă foloseşti ruj atunci când ai o erupţie activă de virus herpetic, rişti să extinzi infecţia şi în alte zone ale buzelor. Herpesul activ poate contamina şi bureţii cu care întinzi fondul de ten, nu doar rujurile. De aceea, este recomandat ca pe zonele cu vezicule, cu supuraţii sau cu alte tipuri de leziuni să nu foloseşti machiaj până când zona nu se vindecă.

Creioanele pentru ochi se sterilizează periodic

Conjunctivitele, manifestate prin mâncărime, înroşirea ochilor şi a marginii pleoapelor, pot fi o consecinţă a folosirii unui creion dermatograf sau a unui rimel infectat cu germeni. În alte cazuri poate fi vorba despre o reacţie alergică la respectivele produse. Pentru a evita problemele este recomandat ca, o dată pe săptămână, să sterilizezi dermatograful. Poţi face acest lucru prin trecerea vârfului creionului prin flacăra unui chibrit sau a unei brichete, urmată de ştergerea acestuia cu un şerveţel. De asemenea, poţi alege să ascuţi creionul de fiecare dată înainte de folosire. În acest fel este îndepărtat stratul care a intrat anterior în contact cu fluidele ochiului sau cu praful şi cu germenii din aer.

Verifică-le termenul de valabilitate

Produsele de machiaj conţin substanţe care se degradează în timp, iar termenul lor de valabilitate nu este întotdeauna singurul criteriu de care trebuie să ţii cont. Aşa cum se întâmplă, de exemplu, cu alimentele, şi produsele de machiaj ţinute în condiţii improprii, precum căldură sau umiditate ridicată, se deteriorează înainte ca termenul de valabilitate să treacă. Nu este suficient să verifici dacă produsele tale de machiaj mai sunt valabile, trebuie să fii atentă şi la semnele evidente de deteriorare, precum schimbarea culorii, mirosului şi a texturii.

 Pe de altă parte, multe studii internaţionale confirmă faptul că femeile uită când şi-au achiziţionat cosmeticele şi ajung să le folosească frecvent după ce acestea şi-au depăşit termenul de valabilitate. Mai mult, la acest lucru contribuie şi faptul că, în timp, data expirării se şterge de pe ambalaj. În aceste cazuri este util ghidajul în funcţie de viaţa estimată a fiecărui produs cosmetic. Specialiştii spun că rimelurile trebuie utilizate în decurs de 6 luni (6M) de la deschidere, cremele de faţă şi dermatografele, până la 8 luni (8M), fondurile de ten şi rujurile sunt valabile un an (12M) de la prima folosire, în timp ce pudrele, fardurile de pleoape şi de obraz sunt valabile până la 2 ani (24M) de la desigilare.

Închide-le capacul după folosire

Produsele de machiaj ar trebui să fie păstrate în ambalajele lor originale. Deci nu este recomandat să schimbi recipientul fondului de ten sau pe cel al pudrei. Dacă totuşi ţii neapărat să faci acest lucru, asigură-te că recipientul în care le vei transfera este dezinfectat şi perfect uscat. La fel de important este să închizi întotdeauna capacul după ce le foloseşti. În acest fel eviţi contaminarea cu praf şi cu tot felul de germeni care pot declanşa alergii sau pot produce infecţii. De asemenea, dacă bacteriile ajung în produse, mai ales în cazul celor cremoase, precum rujurile, glosurile, fondul de ten, acestea se pot înmulţi în voie, fiindcă ingredientele lor se transformă în adevărate medii de cultură pentru microbi.

Specialistul nostru

Oana Clătici
medic primar dermatolog Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Încercaţi să nu puneţi mâna pe faţă decât după ce v-aţi spălat bine cu apă și cu săpun. Aplicarea cosmeticelor cu mâinile murdare vă expune pericolului infecţiilor bacteriene, micotice (apar mici iritaţii, coșuri), uneori acoperite de o scuamă care necesită investigaţii. Acestea se fac prin examen bacteriologic sau micologic din leziune cu realizarea antibiogramei sau antifungigramei, urmate de tratament dermatologic adecvat. Pot apărea diverse eczeme, dermatite iritative și alergii, stafilococi, micoze, acnee, foliculită. Păstraţi cosmeticele și aplicatoarele curate și nu le folosiţi niciodată împreună cu o altă persoană, pentru că puteţi lua o bacterie sau un virus de la acea persoană.

Depozitare

Este recomandat să păstrezi cosmeticele departe de căldură, lumină şi de umiditate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite