Învaţă să-ţi gestionezi mai bine timpul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Notează într-o agendă cât îţi iau activităţile pe care le ai şi încearcă să-ţi dai seama cărora le aloci prea mult timp
Notează într-o agendă cât îţi iau activităţile pe care le ai şi încearcă să-ţi dai seama cărora le aloci prea mult timp

Ca să poţi scăpa de presiunea timpului şi ca să ai mai multă vreme pentru relaxare, ar trebui să-ţi regândeşti priorităţile şi să te organizezi mai bine. Află în continuare cum poţi atinge aceste obiective.

Avem astăzi tehnologii care ne scutesc de multe sarcini şi care ne oferă astfel mai mult timp liber. Maşina de spălat, cuptorul cu microunde şi computerul sunt doar câteva dintre aparatele care ar trebui să ne facă viaţa mai uşoară şi să ne permită să ne relaxăm mai mult. Mijloacele de transport sunt şi ele tot mai rapide, pentru ca noi să putem economisi timp. Paradoxal, am găsit modalităţi de a umple acest timp câştigat. Am putea spune că suntem generaţia cea mai ocupată, care are cel mai încărcat program. Lipsa de timp generează stres, iar stresul ne îmbolnăveşte. În aceste condiţii, organizarea este esenţială.

Identifică «hoţii» de minute

Ca să te poţi organiza mai bine, trebuie mai întâi să-ţi dai seama cu ce activităţi pierzi inutil timpul şi de unde mai poţi salva minute preţioase. Ai putea face parte din categoria persoanelor care, odată ajunse la serviciu, citesc presa pe internet şi pierd noţiunea timpului navigând dintr-un articol în altul. Sau poate că-ţi iroseşti timpul cu discuţii interminabile la telefon cu prietenii cu care urmează să te vezi chiar în ziua respectivă sau într-un timp scurt. Notează pe o hârtie activităţile zilnice (atât pe cele profesionale, cât şi pe cele personale) şi timpul pe care-l aloci fiecăreia. Făcând acest lucru, îţi poţi forma o imagine cu privire la obiceiurile tale zilnice şi vei putea identifica mai clar acele activităţi cărora le aloci prea multe minute. Ca să salvezi timp preţios, ai putea să foloseşti o aplicaţie de monitorizare a programului zilnic, care există pe Internet.

Stabileşte-ţi obiective

Nu există persoană care să aibă suficient timp pentru a face toate lucrurile pe care şi le doreşte, indiferent de tehnicile de gestionare a timpului pe care le aplică. Ceea ce putem face printr-o planificare mai bună a activităţilor este să avem performanţe profesionale mai bune şi să câştigăm mai mult timp pentru lucrurile care ne fac plăcere. Nu putem creşte durata unei zile, dar ne putem schimba comportamentul pentru a reuşi aceste lucruri. Foarte util în acest sens este să ne cunoaştem priorităţile şi să ne stabilim obiective. De exemplu, alocă trei zile rezolvării unui proiect şi propune-ţi ca în acest interval de timp să vorbeşti la telefon cu partenerul sau cu părinţii doar o dată în timpul programului, să aloci doar zece minute cafelei şi să nu iei pauze de masă mai mari de 30 de minute. Vei fi mai motivat să urmezi acest program dacă te gândeşti că el te va ajuta să-ţi petreci sfârşitul de săptămână cu familia şi cu prietenii, în loc să fii nevoit să-ţi iei de lucru acasă.

Învaţă să spui «Nu»

Dacă faci parte din acea categorie de persoane cărora le este ruşine să-şi refuze prietenii şi colegii, ar trebui să începi să faci acest lucru, mai ales atunci când chiar nu ai timp să le rezolvi problemele. Învaţă să scurtezi o conversaţie la telefon, chiar dacă aceasta ar însemna să minţi că vei intra într-o şedinţă sau că ai un vas pe foc. Iar dacă ştii că persoana care te apelează nu are nimic urgent de comunicat, nu răspunde la telefon sau închide-i, pentru ca ea să înţeleagă că nu ai timp. O altă problemă pe care trebuie s-o rezolvi dacă o ai este aceea de a renunţa la obsesia de a controla totul. Învaţă să distingi lucrurile cu adevărat importante de toate detaliile care-ţi „mănâncă" din timp.

Pune-ţi lucrurile la îndemână

Ai cronometrat vreodată cât timp pierzi căutând dimineaţa cheile de la casă sau un document salvat haotic în calculator? Chiar şi asemenea detalii contează când vine vorba de gestionarea timpului. Creează-ţi un sistem de organizare a documentelor dacă pierzi multă vreme căutându-le. În ceea ce priveşte obiectele, obişnuieşte-te să le laşi mereu în acelaşi loc. De exemplu, imediat cum ai ajuns acasă, pune cheile pe raftul de la intrare sau într-un bol.

Ce personalitate reflectă modul tău de organizare

Dacă ai probleme legate de gestionarea timpului, vezi care este personalitatea ce ţi se potriveşte dintre cele de mai jos:
- Pompierul. Percepi multe evenimente ca pe o criză şi eşti atât de preocupat să „stingi focul", încât laşi deoparte sarcinile plictisitoare. Numai că ele se adună şi vor ajunge să te copleşească.
- Superimplicatul. Problema ta este că nu poţi spune „nu". Accepţi toate activităţile care-ţi sunt propuse şi eşti în permanenţă supraaglomerat şi pe fugă.
- Vorbăreţul. Abilităţile tale de comunicare sunt foarte dezvoltate şi le exersezi ori de câte ori ai ocazia, dar mai ales atunci când ştii că te aşteaptă sarcini mai puţin plăcute. Transformi orice interacţiune într-o lungă conversaţie.
- Domolul. Eşti foarte relaxat, nimic nu te poate scoate din ritmul tău. Rezolvi sarcinile fără grabă, iar dacă nu ajungi să le faci pe toate, îţi spui: „Asta este".
- Perfecţionistul. Eşti de părere că lucrurile făcute pe grabă nu ies niciodată bine, aşa încât acorzi mare atenţie fiecărui detaliu. Problema este că ar trebui să ai la dispoziţie nu mai mult timp, ci o maşină a timpului pentru a finaliza sarcinile.

Specialistul nostru

Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Dincolo de modul nostru personal de a gestiona lucrurile, timpul trece „pe lângă noi" şi, de multe ori, dezvoltăm frustrarea că el nu este folosit adecvat. În această situaţie, cum ne putem ajuta? Vezi ce te ajută să faci lucrurile repede şi eficient. Fiecare persoană are formula sa. Ce te entuziasmează? Funcţionezi mai bine făcând mai întâi sarcinile importante sau „încălzindu-te" cu lucruri mai mici, care te ajută să-ţi intri în ritm? Caută un loc în programul tău pentru activităţile pe care ţi le-ai dori, dar pentru care consideri că nu ai timp. Îţi doreşti să mergi la un curs de dans? Nu vei găsi niciodată timp dacă nu te înscrii şi dacă nu vei şti că joia, de la 18.00 la 20.00, trebuie să fii acolo.

Strategie

Încearcă să reduci treptat timpul alocat unor activităţi, şi nu brusc.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite