Îngrijire pentru dinţi şi gingii sănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O igienă orală corespunzătoare te scapă de o serie de probleme: afecţiuni ale inimii şi tulburări digestive. În plus, un zâmbet frumos îţi atrage admiraţia celor cu care vii în contact.

Regulile principale pentru a avea o igienă dentară ireproşabilă constau în periajul dinţilor de două-trei ori pe zi şi în folosirea unor produse de calitate. Specialiştii recomandă întrebuinţarea unei periuţe cu peri lungi şi moi. Dacă gingiile tale sunt sensibile este bine să optezi pentru o periuţă specială, cu peri extramoi.

Poţi încerca periuţa de dinţi Parodontax (1), care curăţă gingiile iritate delicat şi minuţios (preţ: 22,85 lei). Şi pentru că dantura trebuie îngrijită încă din primele luni de viaţă, ai grijă ca şi micuţul tău să beneficieze de o periuţă în conformitate cu necesităţile sale. Periuţa de dinţi Stages 1 ORAL B (2) pentru copiii cu vârste între 4 şi 24 de luni este special concepută pentru gingiile şi primii dinţi ai copilului (preţ: 8,08 lei).

Pasta de dinţi, în funcţie de probleme

Un pas important în menţinerea sănătăţii dinţilor este alegerea pastei potrivite. Pentru a preveni apariţia plăcii dentare este indicată alegerea unei paste de dinţi care să conţină în cantităţi mici clorhexidină, un antibacterian puternic care curăţă cavitatea bucală, combate apariţia bacteriilor şi limitează riscul de gingivită.

Un produs pe bază de plante, care previne apariţia sângerărilor şi inflamaţiilor gingivale şi care este şi un bun antibacterian este Parodontax Classic (3) (preţ: 28,39 lei). Pe de altă parte, folosirea pastei de dinţi pe bază de peroxizi elimină bacteriile responsabile pentru placa dentară şi previne demineralizarea. De asemenea, acest tip de pastă are acţiune de albire a dinţilor. Pentru dinţii sensibili, este bine să fie folosită o pastă sau un gel mai puţin abraziv.

O pastă de dinţi cu acţiune delicată, care fortifică gingiile datorită conţinutului său în plante şi clorofilă, este Homeodent (4). Poţi încerca şi pasta de dinţi Colgate Sensitive Multi Protection (5), o formulă activă  pe bază de citrat de potasiu (ce acţionează direct la nivelul terminaţiilor nervoase dentare şi elimină rapid durerea).

De asemenea, fluorul şi zincul din compoziţie au un puternic efect antibacterian. Această pastă de dinţi combate sensibilitatea dentară, problemele gingivale, cariile, placa bacteriană, tartrul, petele dentare, respiraţia urât mirositoare.  Atenţie deosebită trebuie să le acorzi copiilor, care sunt adesea tentaţi să înghită pasta. Pentru  copilul tău alege o pastă fără zahăr şi cu fluorură de sodiu, de tipul celei de la Oral B (preţ: 9,1 lei) (6).

Adio, halenă!

O dată pe zi este indicată şi folosirea aţei dentare, pentru eliminarea resturilor alimentare, răspunzătoare pentru apariţia halenei. Pentru completarea ritualului de igienizare a danturii, poţi folosi şi aţa dentară Sensodyne Total Care (7) (preţ: 19,18 lei). De asemenea, poţi întrebuinţa zilnic şi apă de gură Corsodyl Mint Mouthwash (8), care distruge bacteriile, ciupercile şi unele virusuri care produc inflamaţia şi infecţia cavităţii bucale.

Periajul corect, cel puţin 3 minute

Dinţii trebuie periaţi corect de jos în sus, adică de la gingie spre dinte, iar periajul trebuie să dureze cel puţin 3 minute. O atenţie deosebită trebuie acordată şi limbii, unde se găsesc bacteriile responsabile pentru placa dentară.

Specialistul nostru

Dr. Cristina Răduţoiu, medic specialist medicină dentară

Pentru prevenirea cariilor prin inhibarea formării plăcii bacteriene, demineralizării smalţului şi prin stimularea remineralizării lui se recomandă administrarea topică (nu sistemică, în apa de băut sau în alimente) a fluorului. Cantităţile de fluor necesare trebuie să ţină cont de suplimentarea apei sau alimentelor.

Dacă fluorul sistemic depăşeşte 0,3 ppm (1 ppm = 1 mg/litru fluor) nu este indicat să se administreze fluor local în geluri sau în alte tipuri de soluţii. Pentru cantităţi mai mici, se administrează astfel:  6 luni-3 ani: 0,25 mg/zi; 3-6 ani: 0,5 mg/zi; peste 6 ani: 1 mg/zi. Pasta de dinţi de mărimea unui bob de mazăre are 0,75 g şi conţine 0,4 mg fluor. Aplicarea de produse cu flour sub formă de gel sau de lacuri se face în funcţie de carioactivitatea fiecăruia, la aprecierea medicului stomatolog.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite