Ce aşteptări are părul tău de la un şampon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă părul nostru ar putea să vorbească, oare ce fel de produse de îngrijire ne-ar cere? Hidratante, hrănitoare, revitalizante, care să îl facă uşor de aranjat, cu acţiune blândă? Dacă ni-l dorim strălucitor ca o podoabă, trebuie să rezonăm la dorinţele lui.

Există mai multe opinii în legătură cu frecvenţa „sănătoasă" de spălare a părului. Vocile avizate spun că, în cazul unui păr normal, periodicitatea propice ar fi de trei-patru zile sau chiar mai frecvent, dar nu mai des de două-trei ori pe săptămână. Dincolo de felul cum ne spălăm părul, este la fel de important ce produse alegem pentru îngrijirea părului care, ca şi pielea, are nişte nevoi specifice.

Să-l cureţe blând, chiar şi zilnic

Pentru aceia dintre noi care vor să se simtă zi de zi proaspeţi până în vârful fiecărui fir de păr, s-au inventat şampoanele de uz frecvent. Acestea curăţă cu blândeţe, fără a forţa în vreun fel mecanismele pielii.

„Şampoanele pentru utilizare frecventă au o compoziţie mai dulce decât cea a şampoanelor obişnuite şi prezintă o capacitate bună de spălare fără a avea în compoziţie compuşi activi precum produsele specializate. Ele pot fi folosite, în principiu, pe orice tip de păr sau în perioada de întreţinere între tratamente pentru dermatita seboreică", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Atenţie însă, poţi folosi pentru spălare frecventă doar astfel de produse. În caz contrar, poţi obţine efectul de păr gras prin dereglarea mecanismelor de secreţie a sebumului. „Nici şampoanele pentru bebeluşi nu sunt o soluţie, pentru că, deşi acţionează blând, ele nu corespund necesităţilor unui scalp adult", mai precizează specialistul.

Un produs ce respectă nevoile scalpului şi poate fi folosit la una-două zile este cel de la Apivita, pe bază de muşeţel, miere şi de infuzie de rozmarin. Datorită formulei sale exclusive, hidratează, tonifică şi redă strălucirea firului de păr. Adecvat pentru scalpul sensibil şi/sau pentru părul deschis la culoare. Preţ: 45.50 lei (1)

Poţi încerca şi şamponul Purifying de la Londa, cu creatinină şi extract de bambus. Este un şampon exfoliant ce curăţă perfect părul, iar creatinina din compoziţia sa hidratează şi hrăneşte, reparând în profunzime structura firului de păr. Preţ: 44 de lei (2)

Să-l lase strălucitor, suplu şi uşor de aranjat

Nu numai că aspectul părului este o carte de vizită pentru noi, dar ne poate influenţa şi starea de spirit. Hai, recunoaşte, n-ai avut zile în care ai plecat de acasă cu impresia că vei avea o zi mai puţin reuşită numai din cauză că nu-ţi plăcea cum se prezenta părul tău când te-ai privit în oglindă? Or, produsul care pune bazele unui păr sănătos şi frumos este chiar şamponul.

Până la celelalte produse de îngrijire şi de styling, folosirea şamponului potrivit este secretul. Un şampon adaptat perfect nevoilor părului poate face minuni. După o iarnă solicitantă, îţi poţi ajuta părul folosind produse hidratante şi revitalizante.

Poţi alege un şampon organic care combină proprietăţile revitalizante ale extractului esenţial de salvie şi ale uleiului esenţial de năprasnic cu calităţile stimulante ale mineralelor din ferigă.

Un astfel de produs este şamponul pentru păr tern de la Melvita Essential, care acţionează în profunzime, redând strălucirea părului tern şi devitalizat.
Preţ: 46 de lei (3). Un păr hidratat este elastic şi uşor de aranjat.

Dacă ai părul uscat, alege un şampon care îi va reda elasticitatea. Un astfel de produs este şamponul pentru păr uscat de la Melvita Essential care combină proprietăţile polenului cu cele ale uleiului de şofran, jojoba şi ale esenţei de lavandă. Preţ: 46 de lei (4)

Din aceeaşi categorie, a şampoanelor intens hidratante este Penetrait de la Sebastian, care acţionează pe baza unui sistem activ de hidratare datorită căruia părul este protejat şi refăcut în urma stresului cauzat de căldură sau de frig, dar şi de tratamentele chimice. Preţ: 74 de lei (5)

Să-i dea volum şi lejeritate

O podoabă capilară cu volum şi în acelaşi timp elastică sunt două deziderate pentru multe dintre femei. Cu şamponul potrivit, acest lucru se poate întâmpla fără a face abuz de tot felul de artificii de styling. Un astfel de şampon este cel pentru păr fin, cu efect de volum de la L'Occitane, îmbogăţit cu un complex de cinci uleiuri esenţiale (artemizie, portocal dulce, portocal amar, rozmarin şi palmarosa), care conferă strălucire şi volum fără a încărca firul de păr. Preţ: 68 de lei (6)

Tot pentru a da mai mult volum podoabei capilare este conceput şi şamponul Impressive Volum de la Londa, pe bază de lămâiţă şi bambus. Preţ: 26 de lei (7)

Să-i întreţină culoarea cât mai mult timp

În cazul femeilor care îşi vopsesc părul, şamponul folosit trebuie să mai aibă un rol, acela de intensificare şi, ulterior, de menţinere a culorii obţinute prin colorare. Un şampon care îndeplineşte aceste criterii este cel din gama Brilliance de la Wella Professionals, bogat în antioxidanţi şi agenţi de protecţie a culorii.

De asemenea, aceste produse înglobează tehnologia Triple Blend, o combinaţi unică de trei tipuri de polimeri uşori, care dau părului flexibilitate şi un aspect natural. Preţ: 44 de lei (8)

Şi şamponul de la Apivita pentru păr vopsit, cu floarea-soarelui, miere organică şi panthenol protejează culoarea părului de razele UVA, lăsând părul moale şi hidratat. Preţ: 45,50 lei (9)

Să nu agreseze pielea capului

Mulţi dintre noi suferim de o problemă „diagnosticată" greşit ca fiind mătreaţă: avem scalpul sensibil. Pentru un neavizat, şi această problemă se poate manifesta la fel ca mătreaţa, prin mâncărimi şi prin formaţiuni albe care ni se aştern pe haine.

Dacă mătreaţa este urmarea prezenţei pe pielea capului a unei ciuperci, scalpul devine sensibil din cauza agresivităţii altor factori (produse de styling, poluare, apă dură, stres, folosirea unor produse dure, vopsit).

„Scalpul sensibil se manifestă, de exemplu la femeile care tocmai s-au vopsit, prin prurit, prin roşeaţă şi prin cojiţe", menţionează medicul primar dermatolog Oana Clătici unul dintre factorii favorizanţi.

Ca şi tenul, scalpul are nevoie de protecţie şi de îngrijire speciale. Astfel, se vor folosi şampoane pe bază de extracte de plante cu proprietăţi calmante şi antiiritante, precum cel de L'Occitane, care conţine un complex natural pe bază de cinci uleiuri esenţiale (muşeţel, mandarine, cedru, busuioc şi lemongrass) şi proteine din grâu. Preţ: 68 de lei (10)

Un alt şampon destinat scalpului sensibil este cel de la Apivita, pentru bărbaţi, care conţine un complex de plante cultivate organic (lavandă, chinină, cimbru şi ginseng) şi infuzie de rozmarin, cu proprietăţi revitalizante şi antiseptice pentru scalp şi pentru păr. Propolisul din compoziţie intensifică microcirculaţia de la nivelul rădăcinii de păr şi reglează secreţia de sebum. Preţ: 51 de lei (11)

Din aceeaşi categorie este şi şamponul Scalp Purifying, destinat unei combinaţii dificile: păr gras, dar scalp sensibil, pe bază de ulei de jojoba şi de extract de ceai alb. Preţ: 44 de lei (12)

Cumpără-l din farmacie

Alege şampoane pe bază de extracte organice din plante, îmbogăţite cu miere şi cu propolis, fără parabeni, silicon şi fără alte ingrediente nocive. Produsele de acest fel se găsesc în farmacii.

Din secretele nepreţuite ale spălării podoabei capilare

- Nu folosi şampon în exces şi nu-l aplica niciodată pe vârfuri, ci diluează-l uşor şi aplică-l pe scalp, masând uşor până ce se formează clăbucul peste tot.

- La final, după ce ţi-ai spălat şi clătit părul, foloseşte pentru ultima clătire apă călâie, chiar rece. Astfel se vor închide cuticulele de pe suprafaţa firului de păr, iar efectul va fi un aspect neted, lucios.

- Nu-ţi stoarce părul prin rulare după spălare, pentru că ud este mai fragil şi îi vei provoca multe „leziuni". Stoarce apa din el prin presare uşoară, apoi pune-ţi un prosop. Atenţie, nu-l frecţiona energic cu prosopul când este ud!

- Când foloseşti balsamul sau masca, nu le aplica niciodată pe scalp, pentru că vor favoriza îngrăşarea părului la rădăcină. Înainte de a le aplica, presează-l încet pentru a îndepărta excesul de apă. Pentru eficienţă maximă, acoperă-ţi părul cu o cască de duş după ce aplici balsamul sau masca şi lasă-le câteva minute să acţioneze.

- Ţine întotdeauna cont ce pui în farfurie dacă vrei să ai un păr frumos. Dacă exgerezi cu consumul de grăsimi, acest lucru se va vedea şi la nivelul părului tău, care se va îngrăşa mai uşor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite