Unul din 4 români are probleme cu somnul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate din români se trezesc dimineaţa cu dureri de spate, de gât sau cu dureri lombare, iar 35% din ei nu se simt odihniţi, arată un studiu online efectuat recent. De asemenea, studiul a relevat faptul că mai mult de un sfert din români au probleme cu somnul.

În proporţie de 37%, românii susţin că au dificultăţi în a adormi, iar 23% din ei se trezesc cel puţin o dată în timpul nopţii. Motivele trezitului din somn variază de la nevoile fiziologice (jumătate din respondenţi), schimbările de temperatură din timpul nopţii (22% prea cald, 16% prea frig), dar şi apariţia viselor sau coşmarurilor (aproape 30% din respondenţi).

Un cuplu din trei doarme împreună cu copiii lor cel puţin de câteva ori pe săptămână, ceea ce se dovedeşte a fi o sursă de perturbare a somnului în două din trei cazuri. Durata ideală a somnului este considerată de către respondenţi a fi cuprinsă între 7 şi 8 ore, deşi mai mult de jumătate dintre aceştia dorm mai puţin de 7 ore pe noapte.

Oboseala afectează sănătatea

În timpul săptămânii, 58% din români merg la culcare în intervalul 23.00-01.00 şi marea majoritate dorm mai mult în weekend. Aproape jumătate dintre respondenţi folosesc alarma pentru a se trezi dimineaţa în timpul săptămânii, iar doi din trei o ignoră ocazional. Conform studiului, doar 13% din persoanele intervievate adorm în mai puţin de 5 minute.

Potrivit specialiştilor, somnul neodihnitor ne poate îmbolnăvi, o cauză frecventă a tulburărilor de somn fiind apneea, adică oprirea respiraţiei în timpul somnului. „Somnolenţa din timpul zilei, cauzată de apnee, duce la tulburări de atenţie, de memorie, de concentrare şi la accidente rutiere. În plus, apneea în somn este asociată cu scăderea saturaţiei de oxigen, ceea ce duce la ateroscleroză, la boli cardiovasculare şi metabolice: diabet, dislipidemii şi, de asemenea, la disfuncţie erectilă", explică medicul specialist pneumolog Oana Deleanu, cu competenţă somnologie de la Institutul „Marius Nasta" din Bucureşti.

Studiul, comandat de compania Studio Moderna, s-a desfăşurat în perioada 13 decembrie 2011 - 03 ianuarie 2012, pe un eşantion reprezentativ de 1.414 respondenţi români. Majoritatea acestora au studii superioare, provin din mediul urban şi sunt utilizatori de internet.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite