De ce unele persoane sunt mai somnoroase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Te-ai întrebat probabil de ce unele persoane se simt în formă şi după mai puţine ore de somn, pe când altele resimt acut orice abatere de la programul normal de somn? Variaţiile unei gene fac diferenţa, potrivit oamenilor de știință americani de la Universitatea din Pennsylvania.

Gena poartă numele de DQB1 *0602 și a fost asociată cu narcolepsia (tulburare cronică a somnului caracterizată prin somnolență diurnă greu de controlat).

Studiul a fost realizat într-un laborator de somn, pe 92 de persoane care nu aveau probleme cu somnul şi pe 37 de voluntari care prezentau variații ale acestei gene, însă, la rândul lor, nu aveau probleme majore cu somnul. În prima noapte, toți voluntarii au dormit câte 10 ore. În următoarele cinci nopți însă, acestora li s-au permis numai patru ore de somn. În restul timpului, s-au uitat la televizor, s-au jucat pe calculator sau au citit. Pe parcursul studiului, cercetătorii au măsurat calitatea somnului şi gradul de somnolenţă şi au aplicat teste de memorie și de atenție.

Somnul profund, de scurtă durată

Privarea de somn şi-a pus amprenta diferit asupra celor două grupuri de voluntari. Persoanele care prezentau variaţii ale genei DQB1 *0602 se simţeau foarte obosite în comparaţie cu restul, care au recunoscut că resimt lipsa somnului însă acest lucru nu le afectează activitatea.

De asemenea, s-a mai observat că aceste persoane petrec foarte puţin timp în starea de somn profund, chiar şi atunci când dorm cele opt ore recomandate.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

 „Voluntarii cu variaţii ale acestei gene au petrecut în faza de somn profund, în medie, 34 de minute, în comparaţie cu ceilalţi voluntari, care s-au aflat în această stare 43 de minute”, explică medicul Namni Goel, coorodonatorul studiului. În ceea ce priveşte testele de memorie şi de atenţie, voluntarii care prezentau variaţii ale genei prezentau dificultăţi în a se concentra.

Citiţi şi
Eşti o fire temătoare? Gândeşte pozitiv!

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite