Remedii imbatabile pentru întărirea sistemului imunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a avea un sistem imunitar puternic, beţi trei căni de ceai de busuioc pe zi timp de două săptămâni
Pentru a avea un sistem imunitar puternic, beţi trei căni de ceai de busuioc pe zi timp de două săptămâni

Pentru a preveni infecţiile respiratorii, se recomandă adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, caracterizat de o alimentaţie bazată îndeosebi pe fructe şi pe legume, evitarea stresului, şapte ore de somn şi cât mai multă mişcare.

Citeşte şi:
Remedii care îţi întăresc sistemul imunitar

Viorel Alexandrescu, microbiolog: „Nimeni nu a avut curajul să spună: «Nu faceţi vaccinul gripal!»"

Odată cu debutul sezonului rece, numărul persoanelor cu viroze respiratorii a crescut simţitor. Atât răceala, cât şi gripa sunt produse de diferite tulpini de virusuri care acţionează pe fondul imunităţii slăbite. În aceste condiţii, întărirea imunităţii devine indispensabilă atât pentru a grăbi vindecarea, cât şi pentru a preveni îmbolnăvirea.

Terapiile naturale antistres, indispensabile

Studiile au arătat că stresul reprezintă cea mai mare ameninţare la buna funcţionare a sistemului imunitar. Atunci când suntem stresaţi, imunitatea devine vulnerabilă pe fondul nivelului ridicat de cortizol (denumit şi hormon al stresului) din sânge. Pentru a ţine stresul sub control, este important ca, înainte de toate, să identificăm sursa care îl generează şi să o eliminăm.

De asemenea, se poate apela la o serie de terapii antistres care, de-a lungul timpului, şi-au dovedit eficienţa. Un remediu la îndemână este masarea lobului urechii cu ulei de mentă. Această plantă are efect liniştitor asupra organismului şi, în plus, elimină durerea de cap.

La fel de eficientă este şi aromaterapia. În acest sens, se pot folosi uleiuri esenţiale de: ylang ylang (tonifică sistemul nervos, are proprietăţi antidepresive şi sedative), salvie (elimină oboseala cronică), lemn de santal (are efect liniştitor), paciuli şi măghiran. Pentru a depăşi situaţiile stresante se mai poate face şi o cură de două săptămâni cu infuzie de busuioc (o linguriţă de plantă şi o cană de apă fierbinte), deoarece este un puternic antianxiolitic. Se beau trei căni de ceai de busuioc pe zi.

Cât mai multe fructe şi legume

Lista alimentelor care perturbă imunitatea este lungă şi, din păcate, peste 90 la sută dintre ele alcătuiesc dieta zilnică a celor mai mulţi români, afirmă nutriţioniştii. Carnea de porc, dulciurile, produsele de patiserie şi de brutărie, conservele, mezelurile sunt numai o parte dintre ele. Nutriţioniştii spus că aceste alimente ar trebui consumate foarte rar sau deloc.

În schimb, din dietă nu ar trebui să lipsească carnea de pui (fără pieliţă), de curcan şi de peşte, lactatele degresate, nucile, migdalele, măslinele, seminţele de dovleac şi de floarea-soarelui. În plus, pentru a avea o imunitate de fier, zilnic, se recomandă 500 g de fructe şi de legume. Se vor prefera mai ales cele bogate în vitamina C (portocale, lămâi, mere, kiwi, grepfrut, varză, pătrunjel, ardei roşu) considerată „vitamina imunităţii“.

De asemenea, în această perioadă, trebuie să asigurăm organismuluinecesarul de zinc, deoarece este esenţial în funcţionarea sistemului imunitar. Acest mineral se găseşte din belşug în ciuperci, fasole albă, seminţe de floarea-soarelui, soia, drojdie de bere, cereale integrale, păpădie şi pătrunjel.

Top 3 alimente esenţiale pentru imunitate

Şapte ore de somn, obligatoriu

Oamenii de ştiinţă germani de la Institutul „Max Plach“ din Munchen au observat că persoanele care dorm şapte ore pe noapte sunt mai puţin predispuse la infecţii respiratorii. Voluntarii care au respectat cele şapte ore de somn aveau un nivel crescut de leucocite  în sânge, globule albe care joacă un rol esenţial în apărarea organismului. Pentru ca somnul să fie şi de calitate se recomandă ca, înainte de a merge la culcare, camera să fie bine aerisită, iar căldura de la calorifer să fie setată la un nivel scăzut.

Mişcarea sporeşte vigilenţa celulelor imunitare

Nu mai reprezintă un secret faptul că mişcarea este o armă indispensabilă în lupta cu bolile. În ciuda zilelor friguroase, mişcarea trebuie să se regăsească în programul zilnic. Explicaţia este că activitatea fizică accelerează circulaţia celulelor imunitare în corp şi, totodată, le face mai vigilente atunci când organismul vine în contact cu diferiţi agenţi patogeni.

De asemenea, sute de studii privind legătura dintre mişcare şi starea de sănătate au arătat că persoanele care practică frecvent o formă de activitate fizică răcesc foarte rar, prezintă un risc redus de boli cardiovasculare, reuşesc să-şi ţină mai uşor greutatea sub control, dau un randament mai bun la locul de muncă, sunt mai puţin predispuse la depresie şi la stări de anxietate. În plus, s-a demonstrat că activitatea fizică previne îmbătrânirea prematură.  Ideal ar fi să facem sport de cinci ori pe săptămână, timp 30 de minute zilnic. Dacă acest lucru nu este posibil, putem alege mersul pe jos în ritm vioi, timp de 20 de minute zilnic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite