Sarea este bună, dar cu moderaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foloseşte la gătit sare îmbogăţită cu potasiu
Foloseşte la gătit sare îmbogăţită cu potasiu

Consumul excesiv de sare creşte riscul de afecţiuni cardiovasculare şi tiroidiene, iar deficitul favorizează apariţia accidentului vascular cerebral. Află de câtă sare avem nevoie zilnic pentru a preveni îmbolnăvirea.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o persoană fără probleme majore de sănătate ar trebui să consume zilnic 6 g de sare. Din păcate, în prezent, consumăm cu mult peste această limită (peste 15 g zilnic) şi asta din cauza faptului că aproape toate alimentele care ne ajung zilnic în farfurie sunt doldora de clorură de sodiu. Inevitabil, surplusul de sodiu îşi pune amprenta negativ asupra stării de sănătate. Studiile au arătat că, în timp, sodiul în exces îmbolnăveşte inima. De aceea, pentru a fi siguri că nu consumăm mai multă sare decât are nevoie corpul, se recomandă să evităm pe cât posibil alimentele de provenienţă industrială (mezeluri, conserve, diferite sosuri pentru salate) ori să alegem variante sănătoase de sare, precum cea îmbogăţită cu potasiu sau sarea de mare (conţine peste 80 de nutrienţi). Însă şi aceasta trebuie folosită cu moderaţie.

Renunţă la solniţă!


Deşi sodiul este blamat pentru o listă lungă de probleme de sănătate (de exemplu, creşterea tensiunii arteriale, factor de risc în bolile de inimă), acesta joacă un rol vital în organism, deoarece ajută la echilibrarea electroliţilor (cum sunt calciul şi magneziul). Astfel, împreună cu potasiul şi cu magneziul, sodiul reglează balanţa hidrică şi întreţine funcţia nervilor şi contracţia muşchilor. Însă, atunci când se consumă o cantitate mare de sare şi, implicit, de sodiu, această balanţă se dezechilibrează, deoarece în corp nu se aduce o cantitate egală de potasiu şi de magneziu. Primele semne ale excesului de sodiu sunt crampele musculare şi starea de greaţă, însoţite de episoade de anxietate. În timp, dacă acest obicei nu este corectat, pot apărea complicaţii severe. Pentru a preveni îmbolnăvirea, medicii ne recomandă să renunţăm la solniţă. În acest fel, nu vom fi tentaţi să adăugăm sare suplimentar în mâncare.

Deficitul creşte riscul de AVC

Dacă excesul de sare pune inima în pericol, deficitul poate creşte riscul de accident vascular cerebral. La această concluzie a ajuns profesorul John Connell de la Universitatea din Glasgow, Scoţia, care susţine că un nivel scăzut de sodiu în corp determină un exces de aldosteron în sânge. Adolsteronul este un hormon care, în cantităţi mari, creşte riscul de infarct şi de accident vascular cerebral (AVC).

Cea iodată face bine tiroidei

Deoarece România se numără printre ţările cu soluri săracite de iod, în prezent, legea îi obligă pe producători să adauge acest mineral în compoziţia sării. Iodul ajută la sintetizarea hormonilor tiroidieni T3 şi T4 şi, prin urmare, peste 80% din cantitatea de iod din corp este concentrată la nivelul tiroidei. Acest mineral influenţează toate activităţile în care este implicată glanda tiroidă, precum procesul de creştere, dezvoltarea creierului şi menţinerea ritmului cardiac în parametrii optimi. Ba, mai mult, iodul previne şi apariţia guşei endemice, o afecţiune care se manifestă prin mărirea glandei tiroide.

Doza pentru hipertensivi, controversată


În ceea ce priveşte consumul de sare de către persoanele cu tensiune mare, părerile sunt împărţite. Deşi sodiul influenţează presiunea sângelui, favorizând hipertensiunea, unii medici susţin că prin eliminarea lui din alimentaţie valorile tensiunii nu se reglează. Există însă şi voci medicale care spun că sarea, consumată chiar şi în cantităţi mici, poate pune în pericol viaţa hipertensivului. Cert este faptul că, pentru a fi în afara oricărui pericol, hipertensivii ar trebui să-şi supravegheze îndeaproape tensiunea şi să consume variantele sănătoase de sare, precum cea îmbogăţită cu potasiu.


Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite