5 obiceiuri care îmbătrânesc tenul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ridurile de expresie fac parte din farmecul personal
Ridurile de expresie fac parte din farmecul personal

Cu cât ne schimonosim mai mult faţa, cu atât ne ridăm mai repede. Din păcate, şi gesturile pe care le facem cu seninătate ne fură din ani.

Mai mult decât moştenirea genetică, stilul de viaţă ni se citeşte pe faţă, la propriu. Obiceiuri pe care le conştientizăm sau nu adâncesc ridurile şi fac ca pielea să se păteze, să se lase şi să sufere. Iată care sunt factorii care grăbesc îmbătrânirea pielii.

1.    Grimasele şi ticurile

Nu doar stresul ne „sapă“ două cute adânci la nivelul frunţii, prin încruntări repetate. Şi exerciţiile faciale şi ticurile se fac vinovate de apariţia ridurilor, spun studii recente. Forţarea muşchilor feţei duce la apariţia unor denivelări pe care pielea se reaşează. În timp, pentru că tegumentul îşi pierde din elatsticitate, aceste cute nu se mai destind complet.

2.    Cât şi cum dormi

Se ştie că somnul insuficient face ca pielea să aibă un aspect nesănătos. Un duşman mai puţin cunoscut al pielii este însă obiceiul de a dormi cu faţa pe pernă în aceeaşi poziţie, noapte de noapte. Aceasta pentru că semnele lăsate pe obraz se imprimă în piele. Sigur că nu ne putem forţa să dormim în aceeaşi poziţie, dar putem măcar încerca să adormim stând pe spate,cu faţa în sus.

Citeşte şi: 15 soluţii pentru un ten mai tînăr

3.    Expunerea la soare fără factor de protecţie

Organismul are nevoie de doar 15 minute de expunere zilnică a antebraţelor la soare pentru a-şi sintetiza atât de necesara vitamină D. Din păcate, expunerea în exces la radiaţii ultraviolete A şi B, fără protecţia unei creme-ecran, tulbură procesul de regenerare a tegumentului, ducând la apariţia de imperfecţiuni. Dacă UVB acţionează la nivelul epidermului (superficial) şi provoacă arsuri celulare, UVA pătrund până în derm şi lezează fibrele de colagen şi de elastină, care ne protejează de riduri.

Ambele tipuri de radiaţii pot duce la pătarea pielii, la dilatarea vaselor de sânge din derm, cu apariţia unor „desene" vasculare, şi, mai grav, la cancer cutanat. Medicii recomandă folosirea cremelor cu factor de protecţie (FPS) de cel puţin 15-20 tot timpul anului, pentru că UVA străbat norii şi sticla.

4.    Fumatul

Efectele fumatului activ sau pasiv devin vizibile după doar zece ani de practicare a viciului. Ele sunt direct proporţionale cu numărul de ţigări fumate, spun specialiştii. Nicotina duce la îngustarea vaselor de sânge din piele, cu efecte asupra funcţionării celulelor cutanate. În plus, studiile japoneze publicate în 2009 în „Journal of Dermatology" arată că fumul de ţigară scade capacitatea fibroblaştilor de a produce colagen, astfel că persoanele care fumează se ridează mai mult şi mai repede. Iar prin repetarea gesturilor de a trage din ţigară şi de a elimina fumul, fumătorii fac riduri în jurul gurii şi la colţul ochilor.

5.    Lipsa îngrijirii

Dacă nu foloseşti demachiant dimineaţa şi seara şi pielea ta arată bine este pentru că, probabil, încă nu ai împlinit 30 de ani. Curăţarea tenului şi folosirea unor creme potrivite îl ajută se se regenereze frumos şi să lupte cu factorii de mediu. În plus, produsele antirid combat efectele gravitaţiei şi deteriorarea elastinei şi colagenului, specialiştii recomandând folosirea lor începând cu vârsta de 30 de ani.

Citeşte şi:
5 exerciţii care te ajută să ai o talie de viespe
De ce punem la loc kilogramele după o cură de slăbire

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite