Testare gratuită pentru verificarea sănătăţii prostatei, în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Riscul de cancer de prostată se poate evalua prin măsurarea nivelului antigenului specific prostatic din sânge
Riscul de cancer de prostată se poate evalua prin măsurarea nivelului antigenului specific prostatic din sânge

Bărbaţii cu vârste de 45 de ani şi peste pot efecuta gratuit testul de sânge PSA, de evaluare a riscului de cancer de prostată, în perioada 15-30 septembrie.

Testarea gratuită PSA (antigen specific prostatic) este iniţiativa Centrului de Excelenţă în Urologie Medas din Bucureşti, care a lansat astăzi Programul de Depistare Precoce a Cancerului de Prostată, cu ocazia Săptămânii Internaţionale a Urologiei (12-16 septembrie). Analiza de sânge poate fi efectuată doar în centrul Medas Unirea, fără programare, de luni până vineri, între orele 7.00-19.00 şi sâmbătă, de la 8.00, până la 14.00. Dovada vârstei se va face pe baza cărţii de identitate. Este recomandată abstinenţa sexuală pentru cel puţin două zile înainte de a efectua testul PSA, pentru că ejacularea poate creşte nivelul antigenului temporar.

Cancerul de prostată dă semne în stadii avansate

Cancerul de prostată este a doua formă de cancer la bărbaţi ca frecvenţă, după cel pulmonar, dar se află pr primul loc în privinţa mortalităţii, pentru că nu dă semne decât în stadiile avansate, când tratamentele au o eficienţă redusă. Riscul de apariţie a tumorilor prostatice creşte începând cu vârsta de 45 de ani, motiv pentru care medicii urologi recomandă efectuarea testului PSA anual din acest moment. El nu este decontat de sistemul public de sănătate.

Care sunt valorile normale

Antigenul specific prostatic este o substanţă pe care prostata o produce în mod normal, dar nivelul acestuia nu trebuie să depăşească, în cazul unei prostate sănătoase, valoarea de 4 nanograme/ml. Acesta este un test de screening, care semnalează doar un risc orientativ, şi nu un diagnostic exact. Nu toţi bărbaţii cu un nivel crescut al antigenului specific prostatic au, în mod automat, cancer de prostată. Doar 30% din bărbaţii a căror valoare PSA se situează între 4 şi 10 nanograme/ml sunt depistaţi ulterior cu cancer prostatic. Pentru un diagnostic cert, bărbatul trebuie să efectueze o altă investigaţie medicală, mai invazivă, care se numeşte puncţie-biopsie prostatică.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite