Hormonul sexual feminin protejează creierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Progesteronul, unul dintre hormonii sexuali feminini ar putea avea un efect benefic asupra creierului, îmbunătăţind recuperearea după atacuri vasculare cerebale şi după hemoragii, susţin cercetătorii britanici de la Spitalul Southampton.

Citeşte şi

Din misterele creierului

Cercetătorii au ajuns la această ipoteză după ce au comparat date statistice obţinute de la mai multe spitale şi au observat că, întotdeauna, femeile se recuperează mai bine decât bărbaţii după leziuni suferite la nivelul creierului.

Explicaţia ar fi aceea ca progesteronul, hormon care reglează ciclul menstrual feminin este implicat şi în procesele de vindecare cerebrală dar, din nefericire pentru bărbaţi, este sintetizat în cantităţi mai mici în corpul acestora. Un studiu realizat pe un eşantion de 1.200 de pacienţi cu vârste între 17 şi 70 de ani ce va implica 5 spitale britanice va conforma sau va infirma dacă ipoteza se suţine.

Persoanelor participante la studiu, selectate dintre cei care suferă leziuni cerebrale, vor fi tratate cu progesteron timp de o lună de la accident. Evoluţia lor va fi comparată cu cea a unor persoane care nu iau acest tip de tratament.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite