Cât de periculos este fumatul în sarcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În sarcină, fumatul pasiv este la fel de periculos
În sarcină, fumatul pasiv este la fel de periculos

Avortul spontan, naşterea prematură şi bolile infecţioase sunt favorizate de acest obicei nociv. Femeile care nu reuşesc să renunţe la fumat în timpul sarcinii ar trebui să ceară ajutor de specialitate. Ele pot suna gratuit la numărul de telefon 0800.878.673, apelabil din reţeaua Romtelecom.

Fumatul în sarcină pune în pericol atât mama, cât şi bebeluşul şi, cu toate acestea, circa 30 la sută din femeile însărcinate fumează, potrivit datelor statistice. Ţinând cont de riscuri, o femeie care doreşte să rămână însărcinată ar trebui să renunţe la fumat cu câteva săptămâni înainte de momentul conceperii sau atunci când află că este însărcinată. Medicii spun că fumatul în primele săptămâni de sarcină creşte riscul de sarcină extrauterină (embrionul se implantează în afara peretelui uterin), iar, în peste 90 la sută din cazuri, embrionul trebuie îndepărtat chirurgical, pentru a nu pune în pericol viitoarea mamă.

Bebeluşul este privat de oxigen

Potrivit medicilor, cele peste 3.000 de substanţe chimice din compoziţia ţigării privează de oxigen şi de nutrienţi placenta şi, implicit, fătul. În aceste condiţii, placenta se extinde deasupra uterului pentru a acoperi o suprafaţă mai mare prin care să asigure necesarul de oxigen şi de nutrienţi pentru dezvoltarea fătului. Implicit, aceasta va acoperi parţial sau complet cervixul, crescând astfel riscul de naştere prematură (înainte de 37 de săptămâni de sarcină). De altfel, datele statistice arată că una din cinci femei care fumează mai puţin de un pachet de ţigări pe zi naşte înainte de termen (înainte de 43 de săptămâni de sarcină). De asemenea, tot din cauza slabei oxigenări, placenta se poate desprinde de uter înainte de naştere (placenta abruption). Pentru a nu pune în pericol viaţa mamei şi a fătului, în astfel de cazuri se recomandă cezariană. O altă consecinţă a oxigenării deficitare a fătului este greutatea mică la naştere. Consecinţa: copilul se va dezvolta şi va creşte mai lent. De asemenea, acesta va fi mai predispus la o serie de probleme de sănătate grave, precum afecţiunile pulmonare. De altfel, medicii afirmă că, în primii cinci ani de viaţă, un copil născut prematur este de două ori mai predispus la pneumonii.

Vulnerabili în faţa bolilor

Chiar dacă o fumătoare reuşeşte să ducă o sarcină la termen fără probleme, consecinţele fumatului nu vor întârzia să apară după naştere. În primul an de viaţă, riscul de otite medii creşte, iar bebeluşul răceşte mult mai uşor. De asemenea, în jurul vîrstei de şase ani, copilul prezintă riscul de a întâmpina dificultăţi de învăţare şi poate avea probleme de comportament. Ba, mai mult, cercetătorii suedezi susţin că bebeluşii mamelor care au fumat în primele săptămâni de sarcină prezintă un risc cu 40 la sută mai mare de a suferi de autism.

Cum poţi reununţa la fumat

Identifică aşa-numitul „fumat de nevoie“ („îmi cere corpul“, „îmi este rău dacă nu fumez“, „trebuie să fumez“) şi amână-l cât poţi de mult.

Identifică fumatul de poftă („ce bună ar fi o ţigară“, „aş avea nevoie de o ţigară“) şi renunţă la el.

Alege să faci ceva plăcut în momentele în care simţi nevoia să fumezi.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite