Paracetamolul poate distruge ficatul şi creierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trebuie să fim atenţi cu administrarea paracetamolului fiindcă substanţa se află în compoziţia multor medicamente care tratează gripa
Trebuie să fim atenţi cu administrarea paracetamolului fiindcă substanţa se află în compoziţia multor medicamente care tratează gripa

Persoanele care suferă de durere cronică pot lua în fiecare zi doze prea mari de paracetamol iar acest lucru le afectează ficatul, creierul şi rinichii, spun cercetătorii de la Universitatea Edinburgh, Marea Britanie.

Potrivit cercetătorilor, din 663 de pacienţi care au fost internaţi în ultimul an în Centrul de Transpalant Hepatic „Scottish" din cauza unei supradoze cu paracetamol, 161 au ajuns la supradoze prin acumularea repetată a substanţei în organism.

Ei aveau afectate organe precum creierul, aveau nevoie de dializă din cauza afectării permanente a rinchilor şi prezentau probleme cu funcţiile respiratorii.

Nu au luat o singură dată o supradoză de pracetamol ci au luat, zilnic, o doză mai mare de medicament, iar efectul cumulat le poate fi fatal", explică profesorul Roger Knaggs de la Societatea Regală de Farmaceutice. Din acest motiv cercetătorii recomanda ca, atunci când durerea nu se calmează după ce persoana ia paracetamol, să încerce alt tratament mai puternic, nu creşterea dozei.

Se află şi în medicamentele contra gripei

În plus, este important ca persoanele cu durere cronică să citească prospectele altor medicamente pe care le iau pentru alte afecţiuni fiindcă şi aceste pot conţine doze mici de paracetamol.

„Mai ales în această perioadă a anului ar trebui să fim atenţi fiindcă substanţa se află în compoziţia unor medicamente care tratează gripa, iar efectul se cumulează în organism şi devine periculos", mai spune profesorul Roger Knaggs.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite