Paracetamolul poate declanşa astmul la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bebeluşii cărora li se dau medicamente pe bază de paracetamol au un risc mai mare de a face astm până la vârsta de 6 ani decât cei care nu sunt trataţi cu astfel de substanţe.

Cu cât copilul primeşte mai des tratamente pe bază de paracetamol în primul an de viaţă, cu atât el are un risc mai mare de a dezvolta dificultăţi de respiraţie care culminează cu astm, au observat oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Copenhaga.

Se foloseşte doar în caz de febră mare

În mod normal, paracetamolul este un tratament pentru situaţiile extreme în care copilul sub un an face febră mare - mai mare de 38-38,5 grade Celsius. „Pentru aceşti copii se recomandă administrarea de paracetamol sub formă de sirop sau de supozitoare. Singura situaţie în care acest medicament trebuie să se dea şi în caz de febră uşoară este cea a micuţilor care fac convulsii atunci când le creşte temperatura corporală", explică medicul pediatru Rodica Nanu, secretar ştiinţific în cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi a Copilului „Alfred Rusescu".

În cadrul studiului danez, 336 de copii au fost monitorizaţi de la naştere până la vârsta de 7 ani. Mamele tuturor copiilor aveau astm, ceea ce înseamnă că micuţii aveau oricum un risc crescut de a suferi de această afecţiune respiratorie.

La vârsta de 3 ani, 19% din copii prezentau simptomele care anunţă astmul (respiraţie şuierătoare, senzaţia de greutate la nivelul pieptului, tuse etc.). Însă numărul copiilor cu astm a fost dublu - 28% - în rândul celor care au fost trataţi mai des cu paracetamol.

„Totuşi, este prea devreme să concluzionăm că există cu adevărat o relaţie cauzală între paracetamol şi astmul la copii, însă studiile vor continua pe această linie", a precizat profesorul Hans Bisgaard, coordonatorul studiului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite