De ce este bine să ne culcăm şi să ne trezim la aceleaşi ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pune ceasul deşteptător să sune zilnic la aceeaşi oră, deoarece astfel te vei trezi odihnit
Pune ceasul deşteptător să sune zilnic la aceeaşi oră, deoarece astfel te vei trezi odihnit

Ţi se întâmplă frecvent să te trezeşti obosit dimineaţa? Neurocercetătorul Radu Braga, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, explică de ce apar astfel de situaţii şi ce soluţii avem pentru a le combate.

În condiţiile în care ne culcăm şi ne trezim la ore diferite, creierul nu ştie dacă are timp să proceseze toate informaţiile, iar dacă nu reuşeşte ne trezim obosiţi. În schimb, dacă ne obişnuim să avem aceeaşi oră de culcare şi de trezire, creierul învaţă să îşi optimizeze procesele pe care le are de făcut, astfel încât dimineaţa să aibă totul pus în regulă, şi să ne simţim odihniţi.

De asemenea, ne vom simţi perfect odihniţi, dacă dimineaţa ne trezim din somn REM. Cunoscut şi sub numele de somn paradoxal, somnul REM predomină spre dimineaţă, dar, în acelaşi timp, intră şi în fiecare ciclu de somn.

Se recomandă ca ora de trezire să fie constantă, deoarece în acest mod creierul învaţă să organizeze arhitectura somnului în aşa fel încât acesta să se finalizeze în somn REM.

Practica de a amuţi ceasul deşteptător pentru câteva minute, pentru a mai câştiga câteva minute de somn, nu face decât să încurce creierul în încercarea sa de a ne trezi odihniţi.

Citiţi şi:
Radu Braga, neurocercetător: „Creierul unei femei e fundamental diferit de cel al unui bărbat“

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite