3 factori care compromit vederea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock  Ţigările şi cafeaua cu mult zahăr afectează vederea
Foto: Shutterstock Ţigările şi cafeaua cu mult zahăr afectează vederea

Fumatul, dulciurile şi stresul ne scad acuitatea vizuală, arată studiile. Iată de ce!

1. Ţigările

Acroleina, toluenul şi acidul cianhidric sunt trei dintre cele aproape 4.000 de chimicale pe care ţigările le aduc în corpul fumătorului. Sunt extrem de iritante, acroleina a fost multă vreme folosită în sprayurile lacrimogene. Toate aceste substanţe favorizează apariţia a trei afecţiuni oculare care scad progresiv acuitatea vizuală: cataracta, degenerescenţa maculară (boală specifică vârstnicilor, care scade vederea centrală) şi deteriorarea nervului optic.

2. Zahărul

Se ştie că diabetul zaharat este unul dintre principalii factori care scad capacitatea vizuală la vârste fragede, prin instalarea retinopatiei diabetice, o afecţiune a retinei. Însă mai puţin cunoscut este faptul că, fără a fi diabetice, persoanele care consumă prea multe dulciuri şi, deci, au un nivel crescut al zahărului în sânge, pot prezenta leziuni la nivelul aparatului vizual. Acestea duc la deteriorarea treptată a vederii.

3. Stresul

Ei bine, şi ochii suferă atunci când ne expunem unui nivel ridicat de stres. În lipsa unor pauze regulate de la lucrul la calculator, aparatul vizual oboseşte. Iar atunci când acesta trebuie să se adapteze la mediul înconjurător, ne alegem cu ochi înroşiţi, înlăcrimaţi, cu dureri de cap şi cu ameţeli. În timp, oboseala oculară determină probleme de vedere sau le agravează pe cele existente.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite