Copiii vor putea învăţa la orele opţionale secretele nutriţiei sănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din clasele primare pot învăţa la orele opţionale care sunt principiile nutriţiei sănătoase. Primul manual de nutriţie, conceput special pentru şcolari este deja pe piaţă şi se adresează copiilor de clasa a IV-a, care au deja noţiuni de bază despre corpul uman.

Potrivit nutriţioniştilor, copiii încep să-şi impună gusturile în privinţa alegerilor alimentare în intervalul de vârstă 5-10 ani, când devin suficient de independenţi încât să-şi poată alege hrana care le place. „Educaţia nutriţională care propune copiilor să mănânce legume şi fructe se luptă cu reclamele de la televizor în care sunt prezentaţi copii fericiţi mâncând dulciuri şi alte alimente pline de compuşi nenaturali", a subliniat medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu, autorul manualului de nutriţie „Cum să mâncăm sănătos", editura Aramis, aprobat pentru a fi utilizat în şcoli la disciplinele opţionale de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. În opinia nutriţionistului, deprinderile nesănătoase promovate în reclame trebuie corectate prin intermediul educaţiei.


Părinţii nu ştiu că alimentele nocive dau dependenţă


Potrivit specialiştilor, copiii bine informaţi la şcoală despre nutriţia sănătoasă ar putea corecta şi alegerile alimentare ale părinţilor. „Sunt mulţi adulţi care nu ştiu că alimentele procesate şi cele de tip fast-food dau dependenţă deoarece au în compoziţie compuşi care se leagă de receptorii endorfinici din organism", spune medicul endocrinolog Virgiliu Stoicescu. Potrivit specialistului, astfel de exemple sunt alimentele care conţin glutamat monosodic, un potenţiator de aromă şi de gust care se află mai ales în mezeluri precum cârnaţii, crenvurştii, şunca, salamul, dar şi în alimente precum supele şi piureurile instant şi în sosurile şi dressing-urile deja preparate. „Nimeni nu suferă în mod real dacă nu mănâncă o bucăţică de brocoli la masa, dar foarte frecvent auzi peroane care spun că dacă nu mănâncă o bucăţică de carne nu se simt sătule, sau care spun că mor de poftă pentru un hamburger, dovadă că aceste produse chiar dau dependenţă", explică medicul Virgil Stoicescu.


Bolile cardiace, urmarea alimentaţiei greşite


Afecţiuni recunoscute drept specifice adulţilor au devenit frecvente în rândul copiilor din cauza alimentaţiei greşite. „În curând, şi în România vom avea mai mulţi obezi copii decât adulţi", susţine medicul endocrinolog Virgiliu Stoicescu. Potrivit specialistului, alimentaţia bogată în grăsimi şi săracă în antioxidanţi este de vină pentru apariţia cazurilor de ateroscleroză la copii. „Părinţii trebuie să ştie că prin alimentaţia sănătoasă pot fi prevenite până la 60% din cazurile de cancer şi de ateroscelroză", spune medicul endocrinolog Virgiliu Stoicescu. Potrivit specialistului, hrana de provenienţă animală oxidează organismul, în schimb hrana de provenineţă vegetală conţine antioxidanţi şi factori de creştere care ajută la regenerarea celulelor şi la menţinerea sănătăţii organismului. „Cei care consumă multă carne îşi scurtează viaţa şi au risc sporit de boli metabolice, în schimb cei care aleg vegetalele îşi prelungesc viaţa", mai spune medicul Virgiliu Stoicescu.

Fast-foodu-ul grăbeşte sexualizarea copiilor


O urmare a dietelor nesănătoase poate fi şi pubertatea precoce. „Copiii supraponderali se confruntă cu sexualizare precoce fiindcă ţesutul adipos nu este pasiv, ci secretă la rândul său hormoni", susţine medicul endocrinolog. Aşa se explică apariţia menstruaţiei la fetiţe care au 10-11 ani şi care, din acest motiv, nu-şi mai pot trăi copilăria, spun specialiştii. Fiindcă alimentaţia corectă în copilărie influenţează şi performanţele şcolare dar şi sănătatea viitorului adult, manualul de nutriţie este structurat astfel încât copiii aflaţi în clasa a IV-a să înţeleagă principiile alimentaţiei sănătoase. Cartea are patru parţi, stil de viaţă sănătos, nutrienţi speciali (un capitol în care se prezintă valoarea nutritivă şi energetică a substanţelor conţinute de alimente), piramida alimentară explicată şi, ultima parte, capitolul în care sunt explicate etichetele alimentelor.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite