Cercetarea în domeniul obezităţii, favorită la Nobel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi oameni de ştiinţă care au dezvăluit o parte din misterele obezităţii şi un cercetător care a descoperit cum pot fi produse celule stem fără a recurge la embrioni ar putea câştiga, mâine, premiul Nobel pentru medicină, anunţă Associated Press.

Deocamdată, comitetul de decernare a premiilor Nobel nu a dezvăluit nici măcar care sunt nominalizaţii (lista acestora este ţinută secret chiar şi 50 de ani), însă în lumea oamenilor de ştiinţă se vehiculează două posibilităţi.
Este vorba, pe de o parte, despre echipa alcătuită din canadianul Douglas Coleman şi din americanul Jeffrey Friedman, care au câştigat mai multe premii internaţionale pentru descoperirea leptinei. Aceasta este un hormon cu rol în reglarea aportului alimentar şi greutăţii corporale.

Celulele stem din piele, o altă descoperire premiată

Pe de altă parte, premiul Nobel poate fi câştigat anul acesta de japonezul Shinya Yamanaka, cel care a creat celule stem din celule normale ale pielii. Descoperirea japonezului a însemnat un progres în cercetarea medicală regenerativă, înlăturând obstacolul pe care-l reprezenta utilizarea embrionilor umani. Yamanaka a primit, până acum, premiul Lasker (considerat Nobelul american), în 2009 şi premiul israelian Wolf, în 2011. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite