Medicover: Cancerul de colon şi rect şi colonoscopia profilactică de screening (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colonoscopia de screening reprezintă investigarea vizuală a intestinului gros înaintea apariţiei cancerului
Colonoscopia de screening reprezintă investigarea vizuală a intestinului gros înaintea apariţiei cancerului

Cancerul colo-rectal este al 3-lea ca frecventa in Romania, la barbat dupa cel pulmonar si de prostata, iar la femeie dupa cel de sin si uterin, aparind la 5% din oameni.

Din fericire, exista posibilitatea sa il prevenim. Colonoscopia de screening - investigarea vizuala a intestinului gros inaintea aparitiei cancerului, poate preveni dezvoltarea acestei boli. In Medicover, colonoscopia este practicata in conditii de siguranta, de catre specialisti cu o inalta calificare, pe aparatura performanta.

Inainte de a fi cancer, tumorile colonice sunt, de obicei, polipi adenomatosi (tumori benigne) care cresc incet in decurs de ani de zile. Cind depasesc 2 cm, acesti polipi pot sa se malignizeze (pot deveni cancerosi). Daca polipii sunt surprinsi in perioada de cancer incipient, operatia, care consta in rezectia unei portiuni a intestinului impreuna cu tumora, urmata uneori de un tratament chimic ajutator, duce la vindecare, in majoritatea cazurilor.

Mai eficienta este, insa, profilaxia aparitiei cancerului prin rezecarea acelor polipi inainte de a deveni cancerosi. Rezectia polipilor se poate face, in Medicover, in majoritatea cazurilor, pe cale endoscopica, adica fara operatie, in timpul colonoscopiei de screening.

Cum depistam polipii?

In majoritatea cazurilor, polipii cu potential evolutiv spre cancer apar dupa virsta de 50 de ani. La unele persoane, cu cazuri de cancer in familie sau cu anumite afectiuni cronice ale intestinului, aparitia polipilor poate avea loc inaintea acestei virste. O discutie cu medicul dumneavoastra va putea sa stabileasca virsta la care ar trebui sa va investigati pentru a depista si a rezeca eventualii polipi adenomatosi (cu potential de evolutie la cancer). Investigatia, care poate depista cel mai bine polipii si care, ulterior, permite biopsierea lor sau/si rezecarea, este endoscopia digestiva inferioara sau colonoscopia.

Cum se realizeaza colonoscopia?

Colonoscopia presupune o pregatire speciala pentru curatarea colonului (intestinului gros) de materiile fecale si apoi introducerea unui tub (colonoscop) care are la capat o camera video ce permite vizualizarea intregului colon pe un monitor. Prin colonoscop se pot introduce pense de biopsie si se pot rezeca eventualii polipi folosind un curent de inalta frecventa, care taie polipul cu o singerare minima si fara a produce durere.

Cind este indicata colonoscopia?

Colonoscopia se indica daca apar unele simprome care ar putea fi legate de aparitia unei tumori canceroase (scaun amestecat cu singe, schimbarea obiceiurilor de defecatie - diaree sau constipatie rebela recent instalata, dureri abdominale legate de scaun si fara alta explicatie). Discutati cu medicul dumneavoastra eventuala indicatie de cononoscopie mai ales daca aveti virsta de peste 50 de ani. In plus, colonoscopia se indica si fara nici un simptom alarmant, de obicei dupa virsta de 50 de ani, mai ales la cei care au in familie cazuri de cancer colorectal (colonoscopia de screening).

Cit de greu este de suportat colonoscopia?

In general, colonoscopia este bine suportata si nu necesita anestezierea prealabila. Majoritatea oamenilor suporta introducerea tubului endoscopic cu un disconfort moderat, legat de introducerea aerului in intestin, dar fara dureri semnificative. Unele persoane, cu intestinul mai sensibil (colon iritabil) sau deosebit de lung si intortocheat, au dureri in timpul examinarii, dureri ce pot fi ameliorate cu o medicatie sedativa administrata intravenos inaintea sau in timpul colonoscopiei. In majoritatea cazurilor (95%) colonoscopia poate fi dusa la bun sfirsit cu aceste masuri. Foarte rar este necesara anestezia generala sau efectuarea colonoscopiei pe masa de operatii, in condiţii de spitalizare.

Citeste articolul complet

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite