Ce faci dacă eşti hipotensivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scăderea bruscă a presiunii arteriale este însoţită, de obicei, de ameţeli, slăbiciune generală şi chiar leşinuri.
Scăderea bruscă a presiunii arteriale este însoţită, de obicei, de ameţeli, slăbiciune generală şi chiar leşinuri.

Hipotensiunea arterială apare când presiunea sângelui scade anormal. Este procesul invers al hepertensiunii, care face să crească presiunea sângelui, peste valorile normale.

De ce apare

Hipotensiunea poate fi permanentă sau tranzitorie, ocazională sau frecventă. Ea nu este o boală propriuzisă, ci mai degrabă un simptom cu numeroase cauze.

Printre cele mai frecvente sunt problemele neurologice, efectele secundare ale unor medicamente, deshidratarea. Scăderea bruscă a presiunii arteriale este însoţită, de obicei, de ameţeli, slăbiciune generală şi chiar leşinuri. Aceste neplăceri apar mai ales când persoana afectată se ridică rapid de pe scaun sau din pat. Valoarea sub care se consideră că ai hipotensiune este mai mică de 12/7.

Ce se întâmplă în corp

Hipotensiunea apare când presiunea este prea mică pentru a propulsa corect sângele în toate vasele sangvine din corp. Aceasta duce la oxigenarea insuficientă a unor organe sau zone ale corpului, în particular a creierului. De aici vin ameţelile şi leşinurile.

Normal, căderile de tensiune care apar, de exemplu, când te ridici de pe scaun sunt corectate rapid, prin reacţii reflexe (creşterea ritmului cardiac, îngustarea vaselor sangvine). Pentru ca acestea să aibă loc, scăderea presiunii trebuie să fie detectată de captatorii specializaţi, situaţi pe pereţii arterelor.

Citește articolul integral, pe clickpentrufemei.ro.

Citește și:
Învinge colesterolul cu leacuri din cămară

Zincul te protejează de infecţiile de sezon

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite