Când este indicată scintigrafia tiroidiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analiza este recomandată când se sesizează prezenţa unor noduli la nivelul tiroidei
Analiza este recomandată când se sesizează prezenţa unor noduli la nivelul tiroidei

Una dintre cele mai vechi investigaţii imagistice, scintigrafia tiroidiană permite evaluarea ţesutului tiroidei, precum şi stabilirea naturii nodulilor prezenţi la nivelul acestei glande.

Atunci când se sesizează prezenţa unor noduli la nivelul tiroidei şi când nu se poate stabili un diagnostic cert în urma biopsiei, medicul poate recomanda efectuarea unei scintigrafii tiroidiene.

De altfel, specialiştii spun că una dintre cele mai importante indicaţii ale acestei metode imagistice este identificarea zonelor glandei unde activitatea este mai redusă (noduli „reci") sau mai mare decât în mod normal (noduli „calzi").

Tehnica este folosită şi pentru a verifica starea ţesutului tiroidian rămas în urma tratamentului chirurgical al cancerului tiroidian. De asemenea, scintigrafia tiroidiană este indicată pentru a monitoriza guşa difuză sau nodulară.

Medicaţia, întreruptă cu 7 zile înainte

Cu o săptămână înainte de a face scintigrafia tiroidiană, persoana în cauză trebuie să întrerupă administrarea medicaţiei tiroidiene. Medicul poate recomanda întreruperea tratamentului chiar cu 30 de zile înainte de testare, în cazul administrării de medicamente precum L-Tiroxina (Euthyrox).

De asemenea, persoana ce urmează să facă investigaţia trebuie să informeze medicul referitor la tratamentele pe care le urmează în mod curent, la alergii, dacă a mai făcut în ultima lună alte investigaţii cu substanţe de contrast sau, în cazul femeilor, dacă sunt însărcinate ori dacă alăptează.

Un alt aspect important este faptul că trebuie să se evite alimentele bogate în iod, precum nucile verzi, algele sau să se consume sare iodată în exces, cu o săptămână înainte de a face investigaţia. De asemenea, nu este indicat să se mănânce nimic cu două ore înainte de testare.

Cu patru ore înainte de investigaţia efectivă, persoana trebuie să ia o pastilă cu iod. După aceea, se realizează capturi ale glandei tiroide cu o cameră specială de scintigrafie. Procedura trebuie repetată după 24 de ore.

Cu o săptămână înainte de a face scintigrafia tiroidiană, trebuie să se evite consumul de alimente bogate în iod.

SFATUL SPECIALISTULUI

Scintigrafia tiroidiană este o investigaţie imagistică realizată pe baza principiului de acumulare selectivă a unui radiotrasor la nivelul ţesutului tiroidian. Ulterior, izotopul este detectat cu ajutorul unei camere gamma şi transformat într-o imagine.

Cea mai importantă indicaţie a scintigrafiei tiroidiene constă în definirea zonelor hiper- sau hipocaptante (noduli „calzi" sau „reci") de la nivelul glandei tiroide, dar şi în identificarea ţesutului tiroidian restant după tratamentul chirurgical al unui cancer tiroidian, respectiv a metastazelor funcţionale apărute la distanţă de glandă. De asemenea, investigaţia orientează asupra nivelului de activitate a glandei tiroide (de exemplu, captare crescută în boala Graves-Basedow sau scăzută în tiroidite). Dr. Ana Maria Munteanu, medic specialist endocrinolog, Spitalul Militar Central, Bucureşti

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite