Ai frecvent arsuri la stomac?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiștii spun că 10 la sută din populație suferă de aşa-numitele arsuri stomacale. În termeni medicali, reflux gastroesofagian. Din fericire, această tulburare poate fi prevenită printr-un stil de viață ordonat.

Afecţiunea apare când sucul gastric din stomac trece înapoi în esofag din cauza disfuncţiei sfincterului muscular care face legătura dintre aceste segmente.

În mod normal, sfincterul se deschide doar atunci când alimentele trec înspre stomac. Când însă inelul se relaxează periodic, acidul gastric și hrana ajung în esofag, lezând mucoasa esofagiană.

Disconfortul apare după masă

Afecţiunea își face simţită prezenţa prin apariţia senzaţiei de arsură în partea superioară a abdomenului (pirozis), urmată de o durere în spatele sternului.

De multe ori însă, aceste simptome sunt ignorate, deoarece pot fi ușor confundate cu semnele care apar după o masă îmbelşugată. De fapt, arsurile provin de la esofag și se resimt îndeosebi în poziţia culcat sau când ne aplecăm, putând fi calmate doar prin administrarea de antiacide.

Simptomele sunt declanşate de consumul de alcool și de alimente fierbinţi. Un alt simptom care poate trage un semnal de alarmă este apariţia regurgitaţiei acide, care se manifestă prin senzaţia de gust acru sau amar.

De obicei, apare la trei ore după masă şi durează câteva minute. Însă acestea nu sunt singurele simptome ale refluxului gastroesofagian. De asemenea, persoana cu această tulburare mai simte durere la înghiţire, este răgușită în timpul dimineţii și are o tuse seacă şi respiraţie dificilă.

Hernia hiatală, cauza principală

Dacă o persoană are esofagul mai scurt sau dacă acesta „alunecă” în torace din cauza scăderii tonicităţii mușchiului diafragm, apare hernia hiatală.

Aceasta este principalul vinovat de scăderea elasticităţii sfincterului care unește stomacul cu esofagul. În această situaţie, se produce o presiune crescută în interiorul abdomenului, care forţează sfincterul. Hernia hiatală apare frecvent la persoanele obeze şi în vârstă.

Ciocolata și cafeaua, riscante

image

Deși sunt două energizante indispensabile, acestea pot distruge elasticitatea sfincterului esofagian. Iar atunci când sunt asociate cu fumatul, se creează un teren favorabil pentru apariţia refluxului gastro­esofagian.

 Aceasta deoarece sfincterul își pierde în timp tonicitatea. De asemenea, trebuie evitate alimentele care pot irita esofagul, precum ceapa, usturoiul și roșiile.

Totodată, dulciurile care conţin mentol, prăjelile și grăsimile trebuie scoase complet din alimentaţie, deoarece favorizează apariţia afecţiunii.

Guma de mestecat ajută la neutralizarea acidul ajuns în esofag, reducând arsurile stomacale.

Recomandări

image

1

  Mănâncă cu cel puţin trei ore înainte de a merge la culcare, pentru a nu solicita stomacul să producă suc gastric în timpul nopţii.
2 Dormi pe o pernă înaltă și doar pe partea stângă, pentru ca acidul gastric să nu poată ajunge în esofag.
3 Menţine-ţi greutatea în limite normale, deoarece obezitatea crește presiunea intraabdominală.
4 Ţine un jurnal în care să notezi alimentele care ţi-au făcut rău, pentru a le evita.
5 Nu mânca pe fugă și mestecă bine alimentele.

Gravidele, afectate 

Aproximativ 80 la sută din femeile însărcinate se confruntă cu refluxul gastroesofagian, mai ales în ultimul trimestru de sarcină. În această perioadă, presiunea din abdomen crește din cauza tranzitului intestinal lent şi, astfel, se creează condiţii favorabile întoarcerii sucurilor gastrice în esofag. După naştere însă, semnele clinice dispar. Totuşi se impune revizuirea modului de alimentaţie şi a stilului de viaţă.

Bine de ştiut
Boala apare după 40 de ani și afectează mai mult bărbaţii decât femeile.

image

Specialistul nostru


Carol Stanciu
medic primar gastroenterolog

Boala de reflux gastro-esofagian este probabil cea mai frecventă afecţiune digestivă. Având simptome banale-pirozisul sau arsura retrosternală şi regurgitaţiile acide-este trecută uneori cu vederea sau autotratată.

În perioadele de „festin“ alimentar, aşa cum este Paştele şi Crăciunul, refluxul gastro-esofagian este mai frecvent resimţit, mesele copioase, cu volum mare, bogate în grăsimi, ciocolata, cafeaua, băuturile alcoolice (în special vinul) sunt factori favorizanţi.

De asemenea, fumatul, utilizarea unor medicamente (teofilina, anticolinergicele), prezenţa herniei hiatale, obezitatea, hainele strâmte sau corsetul (care cresc presiunea intraabdominală) predispun la reflux. Un inhibitor de pompă de protoni- omeprazol, pantoprazole, lansoprazole, esomeprazole- ameliorează rapid simptomatologia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite