Cum controlezi simptomele alergiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, nu există un tratament care să corecteze în totalitate reacţia exagerată a sistemului imunitar la contactul cu diverse substanţe alergene. Cu toate acestea, există terapii care ajută la controlul simptomelor.

Cercetările realizate până în prezent nu au reuşit să identifice cauza exactă a declanşării alergiilor, însă se presupune că apar pe fondul unei combinaţii între factorii genetici şi cei de mediu.

De fapt, alergiile se caracterizează printr-un răspuns exagerat al organismului la contactul cu substanțe care sunt inofensive, dar pe care sistemul imunitar le percepe ca inamici. Acestea pot fi microparticule (polenuri, acarieni, mucegaiuri), substanţe din diferite alimente, păr de animale ori medicamente.

În urma contactului cu alergenii, în corp se eliberează histamina, o substanţă cu ajutorul căreia sistemul imunitar luptă împotriva falşilor duşmani. Ea favorizează declanşarea unor simptome precum strănut, mâncărimi la nivelul nasului, secreţii nazale apoase, respiraţie dificilă, înroşirea ochilor, dureri de cap şi stare generală de rău. Măsurile de îngrijire includ evitarea expunerii la factorul declanşator, terapiile medicamentoase simptomatice şi imunoterapia specifică.

Antihistaminicele, doar în rinite şi în conjunctivite

Medicii atrag atenţia că, în ultimii anii, ploile calde de vară care se prelungesc până toamna târziu au condus la o creştere a densităţii fungilor microscopici cu caracter puternic alergen. Pentru a preveni apariţia simptomelor specifice, se recomandă tratamentul cu antihistaminice, care au rolul de a inhiba sinteza histaminei.

În general, prevenţia cu acest tip de medicament începe cu două săptămâni înaintea perioadei în care alergenul atinge concentraţia maximă. De obicei, antihistaminicele sunt bine tolerate de persoanele cu rinite alergice şi de cele cu conjunctivite şi sunt total ineficiente în cazul persoanelor cu astm bronşic alergic. Durata tratamentul se stabileşte de medicul specialist pe baza tabloului manifestărilor clinice.

Desensibilizare, timp de şase luni

În cazul persoanelor care suferă de rinită alergică sau de astm bronşic alergic, medicul poate recomanda imunoterapia specifică. Aceasta constă într-un tratament de desensibilizare la alergenul respectiv şi se realizează timp de şase luni.

În acest interval, persoana în cauză se va afla sub observaţia medicului curant. În unele situaţii, manifestările clinice ale alergenului pot dispărea complet, dar există şi cazuri în care terapia este ineficientă. În aceste condiţii, medicul stabileşte un alt unghi de abordare a bolii.

Corticosteroizii, bine toleraţi

În general, terapia cu corticosteroizi este cel mai bine tolerată de persoanele alergice. În cazul astmaticilor şi persoanelor predispuse la conjunctivită, corticosteroizii se administrează oral, cu ajutorul unor spray-uri speciale. În schimb, în caz de rinită alergică se recomandă spray-urile nazale cu corticosteroizi. Este bine de ştiut că, sub formă de spray nazal, corticosteroizii îşi fac efectul într-un interval de trei-şapte zile de la prima administrare.

Testele cutanate depistează alergenul

Bolile alergice pot debuta la orice vârstă, însă sunt mai frecvent întâlnite la copii şi la adulții tineri. Potrivit medicului epidemiolog Mark Moss, de la Universitatea din Wisconsin, persoanele care dezvoltă alergii de-abia după vârsta de 30 de ani au avut dintotdeauna o predispoziţie în acest sens, ¬însă nu s-a manifestat până nu a intrat în contact cu alergenul respectiv mai mult timp.

De aceea, dacă te confrunţi cu simptome specifice alergiilor, care persistă mai multe zile, ar trebui să consulţi un medic. Depistarea alergenului se poate face cu ajutorul a două tipuri de teste. Pe de o parte, sunt testele cutanate care identifică alergeni precum polenul, părul de animale, veninul de insecte, acarienii, alergenii alimentari, iar pe de altă parte, există teste specifice de sânge.

INDICATORI
Strănutul, curgerea continuă a nasului şi înroşirea ochilor sunt simptome specifice alergiilor

SFATUL SPECIALISTULUI

Această toamnă caldă aduce în preajma noastră concentraţii mari de polenuri. Din punct de vedere clinic, manifestările sunt variate (strănut în rafale, blocaj nazal, tuse, respiraţie dificilă şi şuierătoare, dureri de cap), însă simptomele respiratorii sunt cele care îi determină pe cei mai mulţi bolnavi să se adreseze medicului. În general, persoanele care se ştiu că sunt bolnave trebuie să intre într-o schemă de tratament preventiv.

Pentru a ameliora starea persoanelor alergice, se recomandă administrarea de corticosteroizi, antihistaminice, precum şi de vaccinuri de desensibilizare care se adresează direct alergenului vinovat. În prealabil însă, se recoamndă o evaluare alergologică în scopul stabilirii tipului exact de sensibilizări. Aprecierea gradului de severitate a bolii şi stabilirea tratamentului se fac numai de către medic. Dr. Camelia Berghea, medic primar alergologie-imunologie clinică, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia", Bucureşti

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite