TBC-ul rămâne o problemă în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratamentul incorect al TBC-ului poate duce la forme de afecţiune rezistentă la tratament
Tratamentul incorect al TBC-ului poate duce la forme de afecţiune rezistentă la tratament

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că, în fiecare oră, 49 de europeni devin purtători ai bacteriei care poate produce tuberculoza.

Potrivit OMS, infecţiile cu Microbacterium tuberculosis (bacilul Koch), care conduc la apariţia tuberculozei şi care afectează o treime din populaţia lumii, ucid, în Europa, şapte persoane în fiecare oră.

Potrivit experţilor OMS, în jur de 120.000 de decese ar putea fi prevenite şi alte 250.000 de cazuri de TBC rezistent la medicamente ar putea fi evitate dacă ţările europene vor împlementa un plan de acţiune comun împotriva bolii.

Se vor lua măsuri până în 2015

Planul de prevenţie a răspândirii tuberculozei în Europa cuprinde 53 de ţări aflate pe continentul european, nu doar în zona Uniunii Europene. România, Republica Moldova şi foste ţări sovietice, inclusiv Rusia, fac parte din ţările vizate.

„Pericolul în ceea ce priveşte ţările dezvoltate este că ele au uitat de tuberculoză, considerând-o demult eradicată şi că, în egală măsură, ele neglijează problema TBC-ului rezistent la medicamente" a explicat Lucica Diţiu, secretar executiv al OMS în cadrul programului „Stop TB".

Statisticile OMS arată că ţările europene dezvoltate se vor confrunta din ce în ce mai des cu cazuri de TBC multidrog rezistent, în fiecare an înregistrându-se 81.000 de astfel de cazuri noi.

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană şi pe locul al patrulea în regiune în ceea ce priveşte numărul de cazuri noi de boală. Dacă în 2002 se înregistrau 142,2 de cazuri la suta de mii de locuitori, ele au scăzut la 110,1 în 2007 şi la 90,5 în 2010. Anul trecut au fost înregistrate 16.021 de cazuri noi, 3.374 de recidive şi 1.940 de retratamente. De asemenea, mortalitatea prin TBC a scăzut în ultimii zece ani în ţara noastră, ajungând la 7,1 la suta de mii de cazuri.

Planul european „Stop TB" constă în îmbunătăţirea monitorizării bolii şi a metodelor de tratament dar şi în luarea unor măsuri care să prevină noile îmbolnăviri. În acest sens se vor implementa, în toate cele 53 de ţări vizate, ghiduri de practică medicală în privinţa prevenţiei şi tratării TBC-ului şi se va urmări crearea unor colaborări cu Ministerele Sănătăţii şi cu organizaţiile non-guvernamentale pentru a obţine suport în implementarea programelor OMS.

Potrivit oficialilor OMS, planul „Stop TB" ar putea salva până la 7 miliarde de euro, fiindcă ar permite tratarea corectă a cazurilor de TBC, evitând transformarea lor în cazuri rezistente la tratament, care ar implica mai mulţi bani cheltuiţi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite