Ce trebuie să ştii despre paracetamol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu lua mai mult de două pastile de paracetamol deodată!
Nu lua mai mult de două pastile de paracetamol deodată!

Potrivit celor mai recente statistici, consumul de paracetamol în România a crescut cu 40% în intervalul iulie 2010-iunie 2011 faţă de perioada anterioară. Accesibil ca preţ, medicamentul se eliberează fără reţetă şi este eficient împotriva febrei şi durerilor de cauze diverse. Atenţie însă: supradozajul, precum şi unele forme de paracetamol pot pune probleme!

Paracetamolul este un medicament cu slabă acţiune antiinflamatoare şi puternică acţiune analgezică şi antifebrilă. Este util, deci, în caz de răceli, de gripă şi de dureri diverse, precum cele musculare, de cap sau din formele uşoare de artrite.

Spre deosebire de aspirină, care poate afecta stomacul, paracetamolul poate pune probleme ficatului. Toxicitatea hepatică este una dintre cele mai importante reacţii adverse ale paracetamolului, motiv pentru care se recomandă respectarea dozelor indicate în prospect. De altfel, persoanelor care suferă de hepatită sau de insuficienţă hepatică le este contraindicat.

Forma „sinus", pentru desfundarea nasului

Paracetamolul „Sinus" conţine în plus clorfeniramină, un antialergic, şi un derivat de efedrină. Efedrina este o substanţă recunoscută pentru efectele ei decongestionante la nivelul mucoasei nazale şi arborelui respirator. Deci, forma sinus aduce un plus de eficienţă în răceli, grăbind desfundarea nasului.

Pe de altă parte, preparatul va avea şi efectele adverse ale efedrinei. Aceasta este un simpatomimetic, adică are acţiune similară adrenalinei, care ne pune corpul în postura de „luptă sau fugi". Dintre efectele sale adverse, cele mai periculoase sunt creşterea ritmului cardiac.

Persoanele care suferă de aritmii, de hipertensiune arterială sau de insuficienţă cardiacă trebuie să evite să-şi administreze doze mari din acest preparat. De altfel, se cunosc cazuri de sportivi de performanţă acuzaţi de dopaj pentru că şi-au administrat medicamente antirăceală, ce aveau în compoziţie efedrină.

Copiilor, doar cu recomandarea medicului

În cazul copiilor, paracetamolul este indicat doar la temperaturi de peste 38,5 de grade Celsius sau dacă cel mic are istoric de convulsii febrile. Substanţa se administrează sub formă de sirop sau de supozitoare speciale pentru copii. Până la această temperatură, febra copilului se scade prin împachetarea corpului în prosoape îmbibate în apă rece. Mai ales în cazul copiilor cu vârste sub doi ani, doza de paracetamol se calculează în funcţie de greutatea celui mic şi conform recomandării medicului.

SFATUL SPECIALISTULUI

Paracetamolul este unul dintre cele mai tolerate medicamente. Aceasta în cazul în care se respectă dozele. La doze mari, prezintă risc de toxicitate hepatică. În varianta sa „sinus", este eficient nu doar în caz de febră şi de dureri musculare generalizate, ci şi de rinită, pentru desfundarea nasului. Însă poate produce mai multe reacţii adverse, mai ales din sfera cardiovasculară: tahicardie, palpitaţii, dar şi anxietate, frică şi tremor al extremităţilor. Prof. dr. Ioan Fulga, Şeful Catedrei de Farmacologie UMF „Carol Davila"

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite