Oboseală nejustificată? Iată posibilele explicaţii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă dormi suficient şi nici nu te suprasoliciţi fizic sau psihic, dar te trezeşti greu şi eşti somnolent în fiecare zi, ar trebui să faci un control medical. Oboseala nejustificată poate semnala anumite boli, unele dintre ele grave.

Starea de slăbiciune şi somnolenţa pot fi, în această perioadă, manifestări trecătoare, cauzate de tranziţia de la un anotimp la altul. Persoane de toate vârstele se confruntă cu astenia toamna, iar la oboseală se adaugă, de multe ori, şi alte stări: irascibilitate, melancolie, putere scăzută de concentrare, dureri de cap şi insomnii.

Citeşte şi:
6 factori care slăbesc "scutul" natural al organismului

Un lucru deloc de ignorat este acela că în anotimpurile de trecere, cum sunt toamna şi primăvara, suntem mai predispuşi la depresie. Iar depresia este încă una dintre cauzele oboselii nejustificate. Problema este că şi medicamentele antidepresive au ca efect starea de somnolenţă, aşa încât eliminarea oboselii nu este un lucru uşor în aceste cazuri.

Manifestarea unei anemii

Menstruaţia abundentă este unul dintre principalele motive pentru care femeile se simt obosite fără să fi depus eforturi. Ea scade nivelul hemoglobinei din sânge, o proteină din globulele roşii care transportă oxigenul de la plămâni la celelalte ţesuturi din corp. În lipsa oxigenului, se instalează oboseala, dar şi ameţeala, nervozitatea şi senzaţia de frig. Această situaţie defineşte anemia.

Polipii uterini şi fibroamele uterine pot fi motivul menstruaţiilor abundente, aşa încât un control ginecologic este mai mult decât binevenit. Cu aceeaşi oboseală aparent nejustificată se confruntă şi femeile care au născut de curând, din cauza pierderii de sânge la naştere. Însă anemia poate fi şi urmarea unor carenţe de nutrienţi. Fierul, acidul folic şi vitamina B12 contribuie la producerea globulelor roşii. Dintre acestea, carenţa de fier este cea mai frecventă cauză a anemiei.

Suferi de alergii alimentare

image

O cauză a oboselii poate fi şi alergia la anumite alimente, cum ar fi laptele, oăule, arahidele, nucile, migdalele, peştele, fructele de mare, soia ori grâul. Sistemul imunitar al persoanelor care se confruntă cu această problemă percepe alimentele ca pe un inamic şi declanşează o reacţie alergică imediat după consumul lor. Somnolenţa se instalează la scurt timp după masă şi poate fi însoţită de alte simptome, precum urticaria, greaţa şi voma. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decât la adulţi, aşa încât ele sunt printre primele probleme care trebuie investigate la un copil lipsit de energie.

Ai probleme cardiace

Nu trebuie să neglijezi oboseala fără motive externe, pentru că în spatele ei se pot ascunde boli grave, care necesită un diagnostic şi un tratament precoce. De exemplu, în insuficienţa cardiacă, inima trimite o cantitate mai mică de sânge încărcat cu oxigen la ţesuturi, lucru care-i provoacă bolnavului o stare de oboseală considerabilă. De asemenea, tuberculoza şi hepatitele se manifestă, în stadiile incipiente, printr-o oboseală permanentă. Diabetul zaharat, pe fondul nivelului crescut al glicemiei din sânge, poate da o stare de epuizare.

Nu o trata cu vitamine!

Nu în cele din urmă, trebuie luată în calcul şi probabilitatea ca oboseala persistentă şi nejustificată să fie manifestarea cancerului. Uneori, starea de epuizare este primul simptom al neoplaziilor. Alteori, este însoţită de semne mai specifice, cum ar fi scăderea semnificativă în greutate într-un timp scurt. Tocmai pentru că oboseala poate avea cauze ce trebuie investigate, ar trebui să mergem la medicul de familie în cel mult o lună de la apariţia ei, pentru un set de analize. Nu este o soluţie să luăm vitamine şi minerale în speranţa că ne vor energiza fără a şti dacă, într-adevăr, carenţele de nutrienţi sunt sursa epuizării.

Bolile pulmonare scad nivelul de oxigen din corp

Astmul bronşic şi bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) ne pot provoca direct sau indirect oboseală. Pe de o parte, aceste boli pulmonare afectează schimbul de gaze la nivelul alveolelor, având ca efect reducerea concentraţiei de oxigen din circulaţia sangvină. Pe de altă parte, oboseala poate surveni pe fondul efortului pe care-l presupun tusea şi dificultatea în respiraţie, două manifestări ale astmului şi ale BPOC-ului.

BINE DE ŞTIUT
Cafeaua consumată în cantitate mare nu energizează, ci agravează starea de oboseală.

Aportul insuficient de minerale precum sodiul, potasiul şi clorul pot fi motivul pentru care te simţi obosit în permanenţă.

SFATUL SPECIALISTULUI

Oboseala poate să apară ca simptom în destul de multe afecţiuni. De exemplu, poate fi semnul unei boli endocrinologice, cum ar fi hipotiroidia, caracterizată printr-un deficit de hormoni tiroidieni. Ea se mai manifestă prin creştere în greutate şi prin edeme ale gambelor. Insuficienţa suprarenală poate fi şi ea cauza oboselii permanente.

Există şi afecţiuni reumatologice, cum ar fi fibromialgia sau polimialgia, ori afecţiuni neurologice (polineuropatii demielinizante cronice, scleroză laterală amiotrofică sau polimiozită) care se însoţesc de oboseală cronică. Hepatitele B şi C, dar şi alte boli infecţioase dau, de asemenea, oboseală. Sigur că este necesar un consult medical pentru a face un diagnostic diferenţial şi pentru a oferi un diagnostic exact. Dr. Radu Leon George, medic de familie, competenţă în fiziokinetoterapie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite