Gripa sezonieră face tot mai multe victime de la an la an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre manifestările gripei este febra care poate ajunge la 39,5 de grade Celsius
Una dintre manifestările gripei este febra care poate ajunge la 39,5 de grade Celsius

În sezonul 2010-2011, mii de persoane s-au îmbolnăvit de gripă, în comparaţie cu anul precedent, când numărul cazurilor de gripă era de ordinul sutelor. Aceste date sunt furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Medicii atenţionează că tot mai multe persoane se îmbolnăvesc de gripă la an la an. În sezonul 2010-2011, 44 % din totalul bolnavilor de gripă, care au necesitat internare, aveau vârste cuprinse între 30 şi 64 ani.

De asemenea, tot în ultimele două sezoane, s-a constatat o creştere semnificativă a numărului de îmbolnăviri la grupa de vârstă 5 şi14 ani. Formele clinice de gripă au variat de la unele uşoare şi medii până la cele severe, incluzând şi complicaţii determinate de infecţiile bacteriene.

Românii nu sunt interesaţi de imunizare

Din păcate, cei mai mulţi români consideră gripa „o răceală mai gravă‟ şi nu iau măsuri pentru a preveni îmbolnăvirea, potrivit unui studiu recent, realizat de GfK. Vaccinarea antigripală este singura metodă de prevenţie activă şi, cu toate acestea, prea puţine persoane se vaccinează. În sezonul 2010-2011, numai 5,6% din populaţie s-a vaccinat împotriva gripei, deşi Grupul de Lucru European pentru Gripă prevede un procent de 30%.

„Vaccinarea gripală oferă o protecţie de aproximativ 70-90 % împotriva manifestării clinice a bolii în rândul adulţilor sănătoşi cu vârste cuprinse între 18 şi 59 de ani‟, explică conf. dr. Monica Luminos, medic pediatru specialist în boli infecţioase la Institutul Clinic „Matei Balş‟ din Bucureşti.

Vaccinarea, între şase luni şi 64 de ani

De preferat, vaccinul antigripal se recomandă în lunile septembrie şi octombrie, deoarece organismul are nevoie de cel puţin două săptămâni pentru a fabrica anticorpi împotriva virusului. Însă vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal, cu menţiunea ca persoana în cauză să nu fi contractat deja virusul gripal.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă vaccinarea antigripală tuturor persoanelor cu vârste cuprinse între şase luni şi 64 de ani. De asemenea, vaccinul este indispensabil în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni cronice (boli pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale), gravidelor, medicilor şi personalului auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţilor instituţiilor de ocrotire.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite