75% din persoanele cu demenţă nu sunt diagnosticate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
arhiva
arhiva

Un raport global al Societăţii Internaţionale pentru maladia Alzheimer arată doar 10% din bolnavii cu demenţă provenind din ţări cu un nivel de trai scăzut şi mediu sunt diagnosticaţi şi trataţi.

Autorităţile sanitare internaţionale estimează că în lume există aproximativ 36 de milioane de persoane cu diverse tipuri de demenţă, printre care şi maladia Alzheimer. Dintre acestea, 28 de milioane, adică aproximativ 75%, nu au fost diagnosticate.

Societatea Internaţională pentru maladia Alzheimer (Alzheimer's Disease International), o reţea care uneşte 76 de asociaţii pentru persoanele cu această maladie din întreaga lume, a realizat statistici care au dovedit că diversele tipuri de demenţă se numără printre bolile cu cea mai mică rată de diagnosticare.

Astfel, în ţările cu un nivel de trai scăzut şi mediu, doar 10% din bolnavi beneficiază de un diagnostic precis şi, deci, de un tratament. Însă nici în ţările dezvoltate lucrurile nu stau foarte bine, proporţia bolnavilor depistaţi cu demenţă situându-se între 20 şi 50%.

Boala progresează mai repede

Dacă nu este depistată în stadiile incipiente şi dacă nu este tratată corespunzător, demenţa progresează rapid mai ales după vârsta de 60 de ani. „Nediagnosticarea sau diagnosticarea târzie a maladiei Alzheimer echivalează cu pierderea oportunităţii de a îmbunătăţi viaţa acestor bolnavi", atrage atenţia medicul Daisy Acosta, directorul Societăţii Internaţionale pentru maladia Alzheimer.

Potrivit specialiştilor, în momentul de faţă sunt disponibile o serie de medicamente şi de intervenţii medicale care, administrate în stadiile incipiente ale maladiei, pot încetini foarte mult rata de deteriorare a ţesuturilor cerebrale. Printre acestea se numără folosirea inhibitorilor de acetilcolinesterază şi intervenţia de stimulare cognitivă a creierului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite