Femeile care fac tratamente de fertilizare pot avea copii cu leucemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unei conferinţe pe tema cancerului la copii, susţinută ieri la Londra, o echipă de cercetători francezi a dat publicităţii o informaţie îngrijorătoare: femeile care fac fertilizare in vitro riscă să aibă copii cu leucemie, potrivit site-ului www.telegraph.co.uk.

Oamenii de ştiinţă francezi spun că metodele de fertilizare in vitro sunt asociate cu un risc de 2,6 ori mai mare de a dezvolta una dintre cele mai întâlnite forme de leucemie specifice copiilor (leucemie acută limfoblastică - LAL) şi cu un risc de 2,3 ori mai mare de a dezvolta o formă rară de leucemie (leucemie acută mieloblastică - LAM). O altă concluzie a studiului a fost aceea că şi în cazul cuplurilor fertile, dificultatea de a concepe timp de un an este asociată cu un risc cu 50% mai mare de leucemie la copil.

Medicamentele de stimulare ovariană, posibila cauză

Studiul în urma căruia cercetătorii francezi au ajuns la această concluzie s-a făcut pe copii francezi, 764 diagnosticaţi cu leucemie acută şi 1.681 sănătoşi. În cadrul cercetării, ei au chestionat mamele în privinţa problemelor de fertilitate şi a metodelor de fertilizare artificială la care au apelat (fertilizare in vitro, inseminare artificial sau stimulare ovariană medicamentoasă).
„Puţinele studii de până acum au arătat o legătură între tratamentele pentru infertilitate şi leucemia acută la copii. Dar majoritatea lor au fost studii mici şi s-au concentrat pe procedurile de fertilizare in vitro ori pe tratamentele hormonale. Studiul nostru însă este unul amplu şi stabileşte o legătură clară între tratamentele pentru stimularea fertilităţii şi această boală la copii. Mai este nevoie doar să aflăm care dintre aceste medicamente au, indirect, şi astfel de efecte şi ce legătură există între iniţiala infertilitate a mamei şi dezvoltarea bolii", a declarat medicul Jeremie Rudant de la Centrul de Cercetări în Epidemiologie şi Sănătate a Populaţiei din Villejuif, Franţa, conducătorul grupului de cercetători.

Ipoteza, contestată

Pe de altă parte, experţii în leucemie spun că nu există încă studii concludente care să dovedească faptul că în urma procedurilor de fertilizare in vitro se nasc copii mai puţin sănătoşi decât cei concepuţi prin metoda naturală. „Ipoteza ar fi fost plauzibilă dacă tratamentele de fertilizare ar fi favorizat prenatal condiţiile dezvoltării leucemiei la copii. Cercetătorii francezi mai au mult până a ajunge să demonstreze că între A şi B se poate stabili o legătură directă", a spus medicul Ken Campbell de la Centrul de Cercetare a Leucemiei şi Limfomului din Marea Britanie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite