Aciclovirul poate avea efecte adverse grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foarte rar, aciclovirul poate cauza tulburări ale nivelului unor componente ale sângelui
Foarte rar, aciclovirul poate cauza tulburări ale nivelului unor componente ale sângelui

Unul dintre cele mai utilizate medicamente antivirale, aciclovirul sub formă de comprimate este utilizat în principal pentru reducerea leziunilor herpetice. În exces, tratamentul poate crea efecte adverse importante.

Principalele indicaţii ale pastilelor de aciclovir sunt infecţiile cauzate de virusurile herpetice: herpesul bucal, ocular şi cel genital (date de tulpini ale virusului Herpes simplex), zona zoster şi varicela.

De asemenea, acest medicament este recomandat şi în cazul persoanelor cu imunitate scăzută pentru prevenirea infecţiei herpetice, frecvent întâlnită la ele. Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Washington a arătat chiar că administrarea de aciclovir poate întârzia evoluţia infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane (HIV).

Aciclovirul atinge concentraţia maximă în corp după aproximativ două ore de la administrare, iar după încă trei ore, nivelul plasmatic se înjumătăţeşte, adică începe să-şi piardă efectul antiviral.

Acţionează la nivel celular

În cazul administrării pe termen lung, ADN-ul celular poate încorpora molecule de aciclovir, care acţionează la nivel cromozomial, cu risc de provocare a unor mutaţii, arată studiile. De aceea, specialiştii contraindică utilizarea pilulelor de aciclovir în cazul femeilor însărcinate. În cazul persoanelor cu probleme ale funcţionării rinichilor, substanţa de bază nu se mai elimină corespunzător din corp, iar nivelul medicamentului creşte, având efect toxic.

Cel mai adesea, administrarea acestui medicament antiviral provoacă stări de greaţă, vomă, ameţeală, diaree şi/sau dureri de cap. Depăşirea dozelor recomandate de medic determină apariţia halucinaţiilor, agitaţie, confuzie, edeme, dureri articulare, dureri abdominale însoţite de constipaţie şi stare de slăbiciune.

SFATUL SPECIALISTULUI

Aciclovirul administrat pe cale sistemică (orală) este mai eficient în tratarea infecţiilor herpetice decât varianta topică (unguente cu administrare locală). În cazul infecţiei cu virusul varicelo-zosterian, eficiente medicamentelor este mai scăzută. Medicamentul trebuie prescris de medic, deşi poate fi eliberat şi fără reţetă.

Este foarte important de ştiut că aciclovirul nu atenuează simptomele bolii, ci doar îi scurtează durata de evoluţie. În unele cazuri, medicamentul poate fi iritant pentru mucoasa digestivă şi poate provoca stări de greaţă şi vomă. În situaţii foarte rare, aciclovirul este toxic pentru rinichi şi pentru sistemul nervos. Prof. dr. Ioan Fulga, Şeful Catedrei de Farmacologie, UMF „Carol Davila"

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite