Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Află cum!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile active sexual pot face vaccinul dupa un set prealalbil de analize medicale
Femeile active sexual pot face vaccinul dupa un set prealalbil de analize medicale

Zilnic, opt românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar alte şase mor din cauza lui. Din fericire, există un vaccin care oferă protecţie împotriva infecţiei cu virsul papilloma uman (tulpinile oncogene), responsabilă de cancerul de col uterin.

Ideal ar fi ca vaccinarea să se realizeze înaintea începerii vieţii sexuale, deoarece tulpina de HPV se poate contracta de la primul contact sexual. Un alt motiv este că, după vaccinare, fetiţele dobândesc imunitate împotriva tulpinilor incluse în vaccin în circa 36 de luni.
„Vaccinul anti HPV este cheia eliberării femeilor de sub teroarea cancerului de col uterin. Părinții care și-au permis, l-au cumpărat și l-au administrat deja fetițelor lor. Este păcat ca, din cauza ignoranței părinților, să nu putem da aceeași șansă și celorlalte fetițe”, a spus și Dr. Cristian Sever Oană, membru în Consiliul Asociației Medicilor de Familie din București.

Din fericire, spre deosebire de anii trecuți, interesul pacienților pentru vaccinul împotriva HPV a crescut semnificativ.

Femeile active sexual pot face vaccinul

Pentru ca o femeie să beneficieze de acest vaccin, este necesar ca, în prealabil, să realizeze teste de sânge care să infirme prezenţa în sânge a uneia dintre tulpinile cuprinse în vaccin.

În lipsa vaccinului, după aproximativ cinci ani de la contractarea tulpinii oncogene de HPV, pot apărea leziunile precanceroase. Iar într-un interval cuprins între 5 şi 15 ani, aceste leziuni se pot transforma într-o formă de cancer invaziv.

Este nevoie de un program de vaccinare

Recent, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) a efectuat un studiu cu privire la prevenirea infecţiei cu HPV, la care au participat peste 1.000 de medici de familie din întreaga țară.

Peste 90% dintre medicii de familie recomandă pacienților vaccinarea HPV ca metodă de profilaxie primară împotriva cancerului de col uterin.
De asemenea, 86% dintre medicii chestionați consideră necesară implementarea unui program de vaccinare HPV în România.

„Cancerul de col uterin este o boală cumplită, a cărei cauză, în covărșitoare majoritate, este infecția cu tulpinile oncogene ale HPV. Această descoperire a fost răsplătită cu Premiul Nobel! Este nevoie de programe de educație pentru pacienți. Este nevoie de informare pentru cadrele didactice și pentru părinți. Vaccinarea este adesea o cale de salvare a sute de mii de vieți, lucru demonstrat pentru atâtea boli grave”, explică Rodica Tănăsescu, președintele Societăţii Naţionale A Medicilor de familie (SNMF).

Citeşte şi:

Află care sunt principalele locuri publice de unde luăm microbi

Copiii pot face cancer cerebral după doar două tomografii

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite